Kam se hrabe drahá chemie, staré hnojivo z chleba nakopne rajčata k růstu

Pochopení toho, kdy a jak často hnojit rajčata, je zásadní pro maximalizaci jejich výnosů a zdraví. Pomůže vám chleba.

Ani staré pečivo, které se už k ničemu jinému nehodí, určitě nepatří do popelnice. Naopak – můžete z něj připravit opravdu perfektní hnojivo. i Zdroj fotografie: Therobotking / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chléb se jako hnojivo používá už odpradávna. Tajemství jeho účinnosti spočívá v kvasnicích. Droždí, klíčová složka při pečení, totiž rozhodně neslouží jen k tomu, aby chléb vykynul. Může také stimulovat růst rostlin tím, že jim dodává základní živiny, zvyšuje odolnost vůči chorobám a posiluje kořenový systém.

Jak chleba prospívá zahradě

Rostliny těží z fosforu, dusíku, draslíku, manganu, železa a sodíku obsažených v chlebu, které přeměňují jednoduché sacharidy na živiny bohaté prostředí pro řadu hub a bakterií. Tyto mikroby přeměňují vzdušný dusík na formu, kterou mohou využít rostliny, a zajišťují tak vydatnou stravu pro obyvatele vaší zahrady.

8 rostlin, které porostou na opoře pro rajčata, i když to rajčata nejsou. Pěstovat takto lze mnoho druhů zeleniny, a dokonce i květiny

Jakmile se slunce opře do záhonů plno silou, začínají na nich rajčata obvykle velmi rychle dozrávat. Pokud ne, hledejte chybu. iZdroj fotografie: Freepik
Využitím síly starého chleba nejen recyklujete to, co by jinak mohlo být odpadem, ale také obohacujete svou zahradu udržitelným a efektivním způsobem.

Komu prospívá hnojivo z chleba?

V chlebu nachází zalíbení celá řada rostlin. Svědčí třeba okurkám, rajčatům, lilkům, mrkvi, jahodám, melounům a paprikám. Každý typ rostlin má ovšem specifický výživový harmonogram, který optimalizuje růst a produkci plodů, jak upozorňuje web BonniePlants. Například rajčatům, paprikám a lilkům prospívá, když je přihnojíte třikrát: před rašením a dvakrát během růstu plodů v intervalu 10-15 dnů. Také květiny ocení několikeré přihnojení během vegetačního období.

Chraňte své rajčata před plísní. Efektivní lidové metody

Starý chléb by se neměl vyhazovat, většina zeleniny po něm poroste jako divá iZdroj fotografie: Depositphotos
Starý chléb by se neměl vyhazovat, většina zeleniny po něm poroste jako divá (včetně rajčat).

Hnojivo na bázi chleba – recept

Domácí výživa pro rajčata navíc není podle webu TomatHouse ani nijak složitá na přípravu. Pokud vše uchopíte za ten správný konec, budete mít hotovo raz dva.

  • 30 gramů domácího chleba
  • 1 litr vody
  • 2 čisté zavařovací sklenice
  • cedník

Začněte tím, že převaříte litr vody a necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Do jedné ze sklenic přidejte chleba nakrájený na kostky a zalijte ho vychladlou vodou. Uzavřete a dejte na 24 hodin na chladné místo, nejlépe do chladničky. Poté tekutinu pomocí sítka přeceďte do druhé sklenice. Případné kousky chleba, které uniknou, nepředstavují problém. Scezené hnojivo skladujte v lednici; mělo by vydržet asi pět dní. Používejte podle potřeby. A vyzkoušet můžete i hnojivo z kvasnic, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také radili.

Jak svá rajčata hnojíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články