I nejstarší saze na pánvích odstraní ocet nebo cola

Aby vaše hrnce pánve vypadaly i po intenzivním používání stále jako nové, vezměte si k ruce osvědčené domácí pomocníky.

Usazeniny z pánví a hrnců zmizí rychlostí blesku, hravě si s nimi poradí ocet a soda i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Milujete vaření? Pak jste si určitě všimli, že právě nádobí často nese hlavní tíhu vašich snah a hromadí se na něm vrstvy sazí a špíny. Při jejich odstraňování se však nemusíte uchylovat k chemickým čističům, protože existuje doslova pokladnice domácích ingrediencí, které dokážou vrátit vašim pánvím a hrncům jejich bývalou slávu.

Klasické duo: Voda a jedlá soda

Začněte jednoduchou, ale účinnou metodou: vodou a jedlou sodou. V hrnci svařte trochu vody a přidejte jedlou sodu. Po několika minutách vodu vylijte, nasypte další jedlou sodu a nechte ji několik hodin působit. Poté vše jemně vydrhněte houbičkou.

Ocet: Kyselý zázrak

V pánvi smíchejte stejné díly octa a vody. Směs nevylévejte, ale přidejte do ní jedlou sodu. Reakce mezi ní a octem vytvoří silný čisticí prostředek, který dokáže vyčistit i ty nejodolnější usazeniny – a to prakticky bez drhnutí, jak informuje web iReceptář.

Zašlou nečistotu na špinavém nádobí spolehlivě zničí soda s peroxidem vodíku

I 20 let staré pánve a hrnce se budou lesknout: Zašlou nečistotu zničí soda s peroxidem vodíku

Trik s hliníkovou fólií

Pro trochu kuchyňské alchymie vezměte kus hliníkové fólie, zmuchlejte ji do kuličky a použijte k drhnutí pánve. Tu však nejprve navlhčete vodou, aby byl proces účinnější. Alobal vám skvěle nahradí jakoukoliv drátěnku.

Čistící prostředek z coly

Cola, oblíbený sladký nápoj, má také mnohé překvapivé čisticí schopnosti. Nalijte ji do pánve a nechte ji několik hodin působit, a poté nádobí umyjte jako obvykle. Kyselé vlastnosti koly pomáhají všechny nečistoty účinně rozkládat, což z ní dělá při čištění kuchyně opravdu nečekaného spojence. A podle mých zkušeností vůbec nezáleží na tom, po jakém druhu sáhnete – skvěle fungují i ty úplně nejlevnější řetězcové značky.

Připálená mastnota na pánvích už nebude problém, poradí si s ní ocet i pasta iZdroj fotografie: Pixabay
Připálená mastnota na pánvích už nebude problém, poradí si s ní ocet i cola

Dokonalý čisticí koktejl z peroxidu

Ale připravit si můžete i velmi efektivní čisticí pastu podle návodu z webu NejRecept. Seznam ingrediencí není ani dlouhý, ani složitý. Potřebovat budete:

  • 1 polévkovou lžíci jedlé sody
  • 1 lžičku saponátu
  • 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku

Smíchejte tyto ingredience tak, aby vznikla konzistence podobná šlehačce. Tuto pastu naneste na pánev a nechte ji působit Po chvíli vše vydrhněte houbičkou a opláchněte. Uvidíte, že čistější a hezčí nádobí jste ještě neměli. Ale vyzkoušet můžete i samostatnou aplikaci peroxidu vodíku – podrobný návod zveřejnili Chalupáři-Zahrádkáři nedávno.

H2O2 – peroxid vodíku (kysličník) – vlastnosti, reakce a využití

Jaké jsou vaše oblíbené úklidové triky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články