Sušené jahodové stopky jsou cennou vitamínovou bombou. Levný zdroj živin lze využít hned 5 různými způsoby

Jahody jsou plné zdraví prospěšných látek. Bohaté na vitamíny a minerály jsou také jahodové stopky a listy. Nevyhazujte je a využijte je místo toho v kuchyni i péči o zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Marc-Lautenbacher / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Báječná chuť jahod přitahuje nejen děti. Ani dospělí většinou neodolají jejich plodům. Většina z nás je před konzumací zbaví stopek, které potom vyhodí. Málokdo ví, že jahodové stopky jsou našemu zdraví stejně prospěšné jako plody. Látky v nich obsažené působí jako antioxidanty, pomáhají v boji s viry a záněty, ale i s cukrovkou. Jak je zpracovat?

Vychutnejte si voňavý čaj

Jahodové stopky mají nejen překrásné aroma, ale obrovský zdravotní potenciál. Spojte příjemné s užitečným a připravte si z nich voňavý a chutný čaj. Použít můžete čerstvé stopky z důkladně omytých plodů, nebo si je můžete usušit a mít zásobu na celý rok. Náparem ze stopek můžete též kloktat, pokud onemocníte. Působí totiž protizánětlivě a uklidní podrážděnou sliznici. Stačí jen hrst čerstvých nebo sušených stopek zalít šálkem vroucí vody.

Jak správně sušit jahodové stopky

Abyste si mohli čaj vychutnávat po celý rok, je nutné stopky správně usušit. Pokud vlastníte sušičku na potraviny, máte vyhráno. Pokud ne, není nic ztraceno! Suché stopky rozložte na čistý bílý papír nebo utěrku a umístěte na tmavé a suché místo. Stopky (ani jiné bylinky) nikdy nesušte na slunci, to by je připravilo o jejich cenné látky. Samotné sušení netrvá dlouho, zhruba za jeden den bude hotové. Nezapomínejte stopky občas obracet, proces sušení tak ještě urychlíte.

Stopky jako neobvyklé koření

Své místo jahodové stopky najdou také v kuchyni. Zajímavě chuťově například obohatí pečené maso či zeleninu, jejich lehce nakyslá chuť dodá pokrmu nový rozměr. Můžete je přidat do smoothie nebo jimi nahradit jiné bylinky. Sušené jahodové koření se nebojte přidat ani do salátů nebo koláčů či jiného sladkého pečiva. Typická letní vůně jahod vás tak bude provázet po celý rok.

Žena drží misku s jahodami iZdroj fotografie: Depositphotos

Do vody i do vodky

Stopky z jahod využijete, jste-li fanouškem ochucených vod. Zapomeňte chvíli na citron a zkuste nechat ve vodě louhovat hrst omytých stopek. Osvěžující nápoj můžete dochutit ještě medem, cukrem nebo jiným ovocem. Připravit můžete ale i něco ostřejšího. Když necháte stopky několik dní stát v lahvi s kvalitní vodkou, získáte originálně vonící základ do alkoholických drinků na každý večírek.

Jahodové stopky pro krásu i pro zdraví

Pro jejich omlazující vlastnosti uplatníte jahodové stopky v péči o pleť. Voňavá relaxační koupel během zimních měsíců přijde vhod. Stačí do koupele nasypat hrst sušených nebo mražených stopek. K zahození není ani pleťová maska připravená z rozdrcených stopek, která zanechá pleť krásně omlazenou. Mohou za to třísloviny v nich obsažené, které mají stahující účinek. Tak proč jejich síly nevyužít?

Jak využíváte jahodové stopky či listy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články