Proč dávat jahody před konzumací do slané vody: Jednoduchý trik řeší obávaný problém měnící chuť

Nechtěné nečistoty na jahodách nebo na jiném ovoci dokážou člověku pěkně zkazit chuť. Pomocí jednoduchých receptů se jich můžete snadno zbavit.

Jahody v odkapávači ve dřezu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jahody jsou oblíbeným ovocem v mnoha rodinách. Mají je rádi jak děti, tak dospělí. Jsou skvělé jen tak na chuť, ale dají se z nich péct i vařit opravdové laskominy. Sezóna pro jejich sklizeň právě začíná, a proto jistě oceníte pár rad, jak tyto sladké plody správně umýt a ošetřit před konzumací.  

Stopky odejměte až po opláchnutí 

Málokdo ví, že například stopky od jahod by se měly z plodů odtrhávat až po jejich opláchnutí. Pokud tak neučiníte, a nejdříve sundáte stopku a teprve poté vložíte jahodu pod tekoucí vodu, tak hrozí, že z nich vyplavíte nejen vitamíny, ale také veškerou chuť. Nejen jahody, ale i všechny ostatní plody tedy myjte ještě se stopkou a odstraňujte ji až po důkladném omytí. Mimochodem – nemusíte ji vyhazovat. Obsahuje totiž velké množství vitamínu C a dalších látek (a je samozřejmě jedlá. Takže si ji klidně přidejte třeba do smoothie).

Víte, jak nejlépe se jahody umyjí? Perfektního očištění dosáhnete pomocí tzv. skotského střiku, který spočívá ve střídání teplé a studené vody. Jahody dejte pod proud studené vody a pečlivě je umyjte. Poté je vložte pod kohoutek s teplou vodou a nechte je nepatrně spařit. Zajistíte tím tak vyhubení i těch nejodolnějších bakterií typu e-coli apod.  

Slaná voda proti červům a hmyzu 

Teď, když už jsou jahody očištěné do všech nečistot a bakterií, je stačí už jen zbavit jen obtěžujících červíků a broučků. V tomto případě pomůže nálev ze slané vody. Stačí jahody, ale i jakékoliv jiné ovoce, ponořit na třicet minut do nálevu se slanou vodou a červíci i jiný nechtěný hmyz, který je schovaný uvnitř plodů, se sám vyplaví. Neuvěříte, kolik hmyzu se v tak malém plodu najde (a bez použití této metody byste ho nevědomky zkonzumovali).  

iZdroj fotografie: Pexels

Dalším pomocníkem k mytí ovoce je nesmrtelná jedlá soda. Na jeden litr vody budete potřebovat deset gramů jedlé sody. Ovoce nechte v nálevu deset minut a pak ho v cedníku pečlivě opláchněte studenou vodou. Vaše jahody jsou nyní stoprocentně čisté, zbavené všech nečistot, patogenů a hmyzu, který by se na nich mohl objevit. Perfektně omyté jahody můžete použít na výrobu koláče, dortů, nebo třeba ovocných knedlíků.  

Jak se zbavujete nečistot na ovoci vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články