Jahody, maliny i borůvky vydrží klidně až 12 měsíců, chce je jen správně zamrazit

Naučte se uchovávat zralé bobuloviny jako profesionální šéfkuchaři. Uvidíte, že vám jejich zásoby už nikdy nedojdou.

i Zdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Milujete chuť čerstvých jahod, malin a borůvek, ale vadí vám, jak rychle se kazí? Nemusíte se obávat! Stačí trocha dobré přípravy a váš spolehlivý přítel mrazák budete si moci tyto letní skvosty vychutnávat po celý rok. Pojďme se ponořit do umění správného zmrazení těchto křehkých plodů, které vám zajistí, že si z nich budete moci připravit lahodný koktejl nebo dezert třeba i uprostřed třeskuté zimy!

Základy zmrazování bobulovin

Nejdříve popořadě: úspěch zmrazování bobulovin spočívá v tom, jak s nimi zacházíte hned poté, co je přinesete domů z trhu nebo si je natrháte na zahradě. Různě druhy bobulovin musíte opečovávat trochu jinak, abyste maximálně využili jejich čerstvost a chuť:

Česnekové slupky ze zahrady při správné aplikaci odeženou svilušky i mšice

Česnek skladujte v mrazáku, vydrží mnohem déle čerstvý

Před zmrazením se ujistěte, že jsou bobule úplně suché, aby se nevytvořily ledové krystalky iZdroj fotografie: Pixabay
Před zmrazením se ujistěte, že jsou bobule úplně suché, aby se nevytvořily ledové krystalky

Jahody: Sladké plody léta

Opatrně je omyjte ve studené vodě, odstraňte zelenou čepičku a bílou část pod ní pomocí vykrajovacího nože. V závislosti na vašich preferencích je nakrájejte na plátky nebo nechte vcelku. Nakonec je uspořádejte je v jedné vrstvě na plech tak, aby se netvořily větší hroudy. Po zmrazení je přendejte do vzduchotěsných nádob nebo sáčků a opět vraťte do mrazničky.

Maliny: Křehké, ale lahodné

Maliny omyjte a nechte je okapat: Myslete na to, že jsou křehké, proto je omyjte jen jemnou vodní sprškou nebo je krátce ponořte do cedníku. Nechte je zcela oschnout na vzduchu nebo je jemně poklepejte papírovými utěrkami. Rozložte je na tác vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly, jak radí web Driscoll´s. Bleskově je zmrazte a poté je uložte do sáčku pro dlouhodobé skladování.

Borůvky: Odolní malí hrdinové

S těmito odolnými bobulemi se manipuluje nejlépe, jak potvrzuje i web TheSpruceEats. Stačí je rychle opláchnout a důkladně osušit. Poté je jednoduše rozložte na tác a zmrazte je jednotlivě. Nakonec opět přesypte do vhodných sáčků nebo nádobek.

Jak na zpracování ovoce, aby vydrželo: Různé druhy, různá řešení

Jak na zpracování ovoce, aby vydrželo: Maliny a ostružiny zamrazit, s jablky do sklepa

Bobulovité ovoce patří bezpochyby k největším hitům léta. Aby však vydrželo skvělé po co nejdelší dobu, zamrazte ho. iZdroj fotografie: Pixabay
Bobulovité ovoce patří bezpochyby k největším hitům léta. Aby však vydrželo skvělé po co nejdelší dobu, zamrazte ho.

Před zmrazením se ujistěte, že jsou bobule úplně suché, aby se nevytvořily ledové krystalky, které by z bobulí udělaly kašovité zklamání. Na druhu nezáleží,“ radí na závěr čtenářka Jitka N. z Hradce Králové.

Jak mrazíte bobuloviny vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články