Jak na rychlé sušení hub: Ideální volbou je vysušení v troubě

Pokud patříte mezi nadšené sběrače hub, pak byste měli znát tyto nejlepší způsoby, jak je co nejrychleji a nejúčinněji vysušit. Uložené vám pak vydrží i několik dalších měsíců.

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše naložit – výsledek bude opravdu skvělý i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Teplé podzimní dny jsou ideální k procházce po lese. Většina lidí si čas venku ráda zpestří adrenalinovým sběrem hub. Někteří dokonce vzájemně soupeří, čí košík bude plnější. Jestliže i vy rádi sbíráte tyto voňavé a chutné plody lesa, měli byste vědět, jak je co nejlépe zpracovat. Jak potvrzuje i web Fresh of the Grid, jejich správné sušení hraje důležitou roli, jinak by vám mohly při skladování zplesnivět. V redakci jsme si z těchto způsobů našli všichni svého favorita.

Na co si dát pozor

Kromě sběru jen jedlých druhů, které poznáte, byste měli věnovat pozornost i jejich zpracování a použití. Otravu vám totiž mohou způsobit i jedlé kousky, pokud je kombinujete se špatnými látkami. Jak jsme již dříve psali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři, nejohroženější skupinou jsou malé děti a starší lidé. Vyhněte se proto konzumaci hub spolu s alkoholem a při jejich zpracování postupujte vždy pečlivě.

Jak doma sušit houby

Nejdůležitější je jejich příprava na sušení. Nejdříve je důkladně očistěte od zbytků hlíny a dalších nečistot. K tomuto účelu využijte suchý hadřík nebo kartáč s měkkými štětinkami. Vyhněte se použití vody, kterou houby nasají (jejich schnutí je pak mnohem delší a náročnější), což potvrzuje i internetový portál Gro Cycle. Podle vlastních  možností a preferencí si pak vyberte způsob, který vám bude nejvíc vyhovovat a pusťte se do práce.

Sušení hub v troubě

Jedním z nejoblíbenějších způsobů sušení hub je za pomocí trouby. Optimální teplota by se měla pohybovat mezi 50 – 70 °C. Nejprve houby nakrájejte na tenké plátky, a poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a mezi dvířka vsuňte vařečku, aby se úplně nezavřela a vlhkost mohla z trouby odcházet. Jednotlivé kousky pravidelně otáčejte a sušte, dokud nebudou zcela zbavené vody.

Pokud přemýšlíte nad tím, jak zpracovat nasbíranou nadílku hub, zkuste je jednoduše naložit – výsledek bude opravdu skvělý iZdroj fotografie: Pixabay

Sušení hub v sušičce

Účinně a poměrně rychle vám nakrájené houby vysuší i elektrická sušička. Stačí jednotlivé tácy naplnit nakrájenými kousky a zařízení zapnout. Důležité je však houby pravidelně kontrolovat, obracet a měnit pořadí táců, aby všechny kusy schly rovnoměrně. Její účinky potvrzuje i naše čtenářka Soňa K. z Kutné hory: ,,Na podzim suším houby jedině v sušičce, sluníčko na to už většinou nestačí.”

Sušení hub venku

Nejzdlouhavějším, ale nejlevnějším způsobem, jak houby usušit, je dát je ven. Někteří nakrájené plátky rozloží na plech a umístí na přímé světlo, aby proschly, jiní je navléknou na provázek a zavěsí na vhodné místo. O sušení hub na provázku jsme se více rozepsali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Nesmíte však zapomenout houby na noc schovat, aby vám znovu nenavlhly. Tím by se celý proces výrazně prodloužil.

Jakým způsobem sušíte nasbírané houby vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články