Při vaření brambor je možné udělat řadu chyb – jednou z nich je i vložení do studené vody. Připravujete se tak o cenné vitamíny.
Brambory jsou oblíbenou a všestrannou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Ať už dáváte přednost bramborové kaši, smaženým, pečeným nebo vařeným bramborám, rychlá příprava této zeleniny je umění, které vyžaduje určité know-how. Jednou z častých chyb, kterých se mnoho lidí dopouští, je, vaření ve vlažné vodě, což může mít za následek převaření a ztrátu živin.
Začněte vařící vodou
Prvním a nejdůležitějším pravidlem pro rychlé vaření brambor je začít s vařící vodou, jak píše web Dzen. Podle mých zkušeností mnoho lidí dělá tu chybu, že brambory vloží do hrnce, přidají vodu a pak ji přivedou k varu. Ale to je špatně. Místo toho naplňte hrnec vodou a postavte jej na zdroj tepla, aby se voda začala vařit (klidně si ji předvařte v rychlovarné konvici – nevyjde vás to dráž). Teprve až se voda začne vařit, přidejte brambory.
Tento způsob nejenže šetří čas, protože se brambory uvaří rychleji, ale také pomáhá zachovat jejich výživové hodnoty. „Aby brambory nepraskaly, udržujte teplotu na střední úrovni,“ doporučuje Žaneta D. Ze Soběslavi. A aby vám voda při vaření nevytekla, použijte obyčejnou vařečku, jak na webu Chalupáři-Zahrádkáři doporučujeme.
Vyhněte se solení na začátku vaření
Další častou chybou je podle webu Leninogorsk-Rt solení vody na začátku vaření. Ve skutečnosti by se mělo provádět asi pět minut před úplným uvařením brambor. Přidání soli na začátku může vést k tomu, že brambory absorbují přebytečnou sůl, což ovlivní jejich celkovou chuť.
Využití slunečnicového oleje
„Chcete-li urychlit proces vaření a vytvořit lepší strukturu brambor, zvažte přidání velké lžíce slunečnicového oleje do vroucí vody na začátku vaření,“ radí čtenářka Patra z Prahy. „Rostlinný olej vytvoří na povrchu vody ochranný film, který zvýší teplotu vody a zintenzivní proces vaření. Tato metoda zajistí, že brambory budou hotové rychleji a budou mít mnohem lepší strukturu.“
Odstranění přebytečné vlhkosti
Po uvaření brambory slijte, ale nezůstávejte jen u toho. Vraťte je do hrnce bez vody asi na 30 sekund na zdroj tepla. Tato metoda pomáhá odstranit přebytečnou vlhkost, díky čemuž budou brambory méně vodnaté a chuťově příjemnější. Buďte však obezřetní a brambory během pobytu na zdroji tepla bez vody hlídejte, aby se nepřipálily. Sama jsem to vyzkoušela a doporučuji.
Zvýraznění chuti octem nebo nálevem z okurek
Chcete-li svůj bramborový pokrm ozvláštnit, přidejte do vroucí vody velkou lžíci octa nebo nálevu z nakládané zeleniny. Nejenže to bramborám dodá lahodnou pikantní chuť, ale také zabrání tomu, aby byly příliš škrobnaté nebo lepkavé. A pokud chcete brambory uvařit opravdu rychle, pak vsaďte na mikrovlnku, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také vyzkoušeli.