Nakládaná rajčata s česnekem: Jedna z možností, jak využít letošní úrodu rajčat

Pokud se vám podařilo vypěstovat opravdu velkou úrodu rajčat, pak byste měli vyzkoušet některý z těchto receptů. Na nakládaných rajčatech si zaručeně pochutnáte.

sklizená rajčata i Zdroj fotografie: CosyCobra / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rajčata patří mezi nejoblíbenější plody léta a v srpnu je jejich sezona na vrcholu. Pokud už vám dochází nápady, jak zralá rajčata zpracovat, vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých receptů. Nakládaná rajčata jsou dokonalou pochoutkou, na které si smlsnou i ty nejmlsnější jazýčky. V kombinaci s česnekem jsou naprosto neodolatelná.

Co budete na rajčata s česnekem potřebovat

Než se pustíte do samotného nakládání, nejdříve si připravte veškeré suroviny. Potřebovat budete:

  • 1,5 – 2 kg čerstvých rajčat,
  • 1 svazek zelené petržele,
  • 3 – 4 stroužky česneku,
  • 2 – 3 listy černého rybízu,
  • 2 – 3 třešňové listy,
  • 1 kopr,
  • 1 hrnek soli,
  • 1 – 1,5 l vody

Poměr surovin lze v průběhu přípravy upravovat a měnit podle vašich chutí.

Jak naložit rajčata s česnekem

Nejprve připravená rajčata důkladně omyjte, zbavte všech nepotřebných částí a nakrájejte na plátky. Do pánve, hrnce nebo jiné vhodné nádoby, kam se veškeré suroviny pohodlně vlezou, dejte na dno trochu petrželky, kousky listů třešní a rybízu, najemno nasekaný česnek, kousek kopru a na to naskládejte rajčatové plátky. 

Obří úroda rajčat iZdroj fotografie: Pixabay

V 1 – 1,5 litru vody rozpusťte sůl a výsledným roztokem rajčata s bylinkami a kořením zalijte. Menším talířkem nebo jiným předmětem rajčata zatižte, aby nevyplavala na hladinu, a přikryjte menší pokličkou nebo víkem, aby mohlo docházet k výměně vzduchu a uložte na chladné a tmavé místo po dobu 2 – 3 týdnů. Poté máte nakládaná rajčata připravena k jídlu.

Jak na nakládaná rajčata s hořčicí

Pokud dáváte přednost kořeněnému pokrmu, pak jistě oceníte tento recept. K jejich výrobě budete potřebovat:

  • 2 kg čerstvých rajčat,
  • 2 – 3 svazky zelené petržele,
  • pár kusů kopru,
  • 2 svazky celeru,
  • 3 kusy cibule,
  • 3 kusy křenu,
  • 3 – 4 listy rybízu/třešně/malin,
  • estragon,
  • polévkovou lžíci soli,
  • 1 kus bobkového listu,
  • 4 kuličky černého pepře,
  • 3 kuličky nového koření
  • a 2 kusy jedlých karafiátových květů.

Na sporák umístěte hrnec a napusťte jedním litrem vody. Postupně přiveďte k varu a přidejte sůl, nové koření a bobkový list. Poté hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit další 2 – 3 minuty. Následně směs odstraňte z plotýnky a nechte vychladnout. Mezitím naplňte sterilizované zavařovací sklenice. Nejprve vložte česnek a bylinky, poté plátky rajčat, a tak postupujte, dokud se nedostanete až k okraji.

Zavařená rajčata a okurky iZdroj fotografie: Piqsels

Naskládanou zeleninu s bylinkami zalijte vychlazeným nálevem, překryjte gázou složenou do několika vrstev a na ni položte prkýnko a postavte na něj třílitrovou láhev s vodou. 2 – 3 dny nechte směs odležet, a poté vyměňte nádobu s vodou za objem 1,5 litru. Jakmile se nálev zakalí, přemístěte sklenici na chladné a stinné místo a nechte odležet další 3 – 4 týdny, poté máte hotovo.

Jak na zavařování a nakládání rajčat

Jaký je váš oblíbený způsob zpracování zralých rajčat?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články