Pokud už vám docházejí nápady, jak využít sklizené švestky, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Jejich kombinace s česnekem vás zaručeně příjemně potěší.
Švestky patří bezesporu mezi nejoblíbenější plody léta. Ať už patříte mezi milovníky sladkého pečiva, koláčů, povidlové marmelády nebo sladkých knedlíků, je dobré mít jejich zásobu co největší. V případě, že už vám ale jejich sladká a šťavnatá chuť začíná lézt krkem, vyzkoušejte tento netradiční recept a naložte je do česneku. Budete překvapeni, jaká je to dobrota.
Jak využít zralé švestky
Způsobů, jak s těmito lahodnými plody naložit je spousta. Díky své specifické chuti se však hodí nejen k přípravě sladkých pokrmů, ale taky jako dochucení masových jídel. Kombinace s výrazným kořením nebo česnekem dokáže potěšit i ty největší gurmány. Vyzkoušejte také tento nevšední recept a vyzkoušejte chuť nakládaných švestek v česneku.
Co budete potřebovat
Abyste si tuto pochoutku doma vyrobili, připravte si 1 kg švestek bez pecky, 3 stroužky česneku, 750 ml vody, 240 g cukr krystal, 1,5 čajové lžičky soli, 4 kuličky černého pepře, 4 kusy jedlých karafiátových květů, 2 kusy bobkového listu a 75 ml bílého octu 9 %. Jakmile máte vše připravené, pusťte se do přípravy a za chvíli budete mít hotovo.
Příprava surovin
Ze všeho nejdříve jednotlivé švestky důkladně omyjte, vysušte a nakrájejte na půl, abyste se zbavili všech pecek. V dalším kroku oloupejte a očistěte česnek od všech nečistot. Nakrájejte je na tenké plátky a vyložte jimi připravené a očištěné švestky. V dalším kroku budete potřebovat zavařovací sklenice. Ty předem sterilizujte, abyste zabránili výskytu a šíření bakterií.
Výroba nálevu
Do sterilizovaných sklenic naskládejte švestky naplněné česnekem a připravte si nálev. Ten vyrobíte tak, že do hrnce nalejete vodu, přidáte sůl, cukr i zbylé koření a dáte vařit. Po dosažení varu vařte ještě dalších 3 – 5 minut, a poté švestky ve sklenici zalejte horkým nálevem a sklenice zavřete sterilním víčkem. Takto uzavřené sklenice nechte 4 – 6 hodin odstát.
Po uplynutí této doby slijte nálev ze sklenic do pánve a vložte na mírně rozpálenou plotýnku. Jakmile směs opět dosáhne varu, vařte následující 2 – 3 minuty, a poté přilejte ocet. Důkladně promíchejte a připravenou marinádou opět přelijte švestky ve sklenici. Uzavřete, otočte dnem vzhůru a zabalte do deky. Takto je nechte uložené až do úplného vychladnutí. Dále nakládané švestky skladujte na stinném a chladném místě. Na jaře pak nezapomeňte svou slivoň prořezat, aby opět skvěle plodila.