Co s úrodou švestek: Nakládané švestky s česnekem jsou pochoutkou, od které se jen těžko dá odtrhnout

Pokud už vám docházejí nápady, jak využít sklizené švestky, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Jejich kombinace s česnekem vás zaručeně příjemně potěší.

švestky na větvi i Zdroj fotografie: Canva
                   

Švestky patří bezesporu mezi nejoblíbenější plody léta. Ať už patříte mezi milovníky sladkého pečiva, koláčů, povidlové marmelády nebo sladkých knedlíků, je dobré mít jejich zásobu co největší. V případě, že už vám ale jejich sladká a šťavnatá chuť začíná lézt krkem, vyzkoušejte tento netradiční recept a naložte je do česneku. Budete překvapeni, jaká je to dobrota.

Jak využít zralé švestky

Způsobů, jak s těmito lahodnými plody naložit je spousta. Díky své specifické chuti se však hodí nejen k přípravě sladkých pokrmů, ale taky jako dochucení masových jídel. Kombinace s výrazným kořením nebo česnekem dokáže potěšit i ty největší gurmány. Vyzkoušejte také tento nevšední recept a vyzkoušejte chuť nakládaných švestek v česneku.

Co budete potřebovat

Abyste si tuto pochoutku doma vyrobili, připravte si 1 kg švestek bez pecky, 3 stroužky česneku, 750 ml vody, 240 g cukr krystal, 1,5 čajové lžičky soli, 4 kuličky černého pepře, 4 kusy jedlých karafiátových květů, 2 kusy bobkového listu a 75 ml bílého octu 9 %. Jakmile máte vše připravené, pusťte se do přípravy a za chvíli budete mít hotovo.

Příprava surovin

Ze všeho nejdříve jednotlivé švestky důkladně omyjte, vysušte a nakrájejte na půl, abyste se zbavili všech pecek. V dalším kroku oloupejte a očistěte česnek od všech nečistot. Nakrájejte je na tenké plátky a vyložte jimi připravené a očištěné švestky. V dalším kroku budete potřebovat zavařovací sklenice. Ty předem sterilizujte, abyste zabránili výskytu a šíření bakterií.

zralé švestky iZdroj fotografie: Pixabay

Výroba nálevu

Do sterilizovaných sklenic naskládejte švestky naplněné česnekem a připravte si nálev. Ten vyrobíte tak, že do hrnce nalejete vodu, přidáte sůl, cukr i zbylé koření a dáte vařit. Po dosažení varu vařte ještě dalších 3 – 5 minut, a poté švestky ve sklenici zalejte horkým nálevem a sklenice zavřete sterilním víčkem. Takto uzavřené sklenice nechte 4 – 6 hodin odstát.

Po uplynutí této doby slijte nálev ze sklenic do pánve a vložte na mírně rozpálenou plotýnku. Jakmile směs opět dosáhne varu, vařte následující 2 – 3 minuty, a poté přilejte ocet. Důkladně promíchejte a připravenou marinádou opět přelijte švestky ve sklenici. Uzavřete, otočte dnem vzhůru a zabalte do deky. Takto je nechte uložené až do úplného vychladnutí. Dále nakládané švestky skladujte na stinném a chladném místě. Na jaře pak nezapomeňte svou slivoň prořezat, aby opět skvěle plodila.

Jak na nakládané švestky

Jaký je váš oblíbený způsob zpracování švestek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články