Jak poznat rajčata, která se nehodí pro zavařování: Ta, která plně nedozrála, nemají v zavařovačce co dělat

Aby vám zásoba rajčat vydržela opravdu dlouho, osvojte si různé způsoby konzervace. Vždy však dbejte na kvalitu vstupních surovin.

Jak na nakládaná rajčata – famózní chuť není omezena velikostí sklenice i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud si chcete uchovat úrodu svých rajčat na horší časy, určitě byste neměli pohrdnout starým dobrým zavařováním. Aby však byl jeho výsledek vždy takový, jaký dozajista očekáváte, měli byste si osvojit několik důležitých maličkostí.

Pozor na kvalitu rajčat

Do zavařenin se totiž rozhodně nehodí vše, co máte takříkajíc po ruce. Přezrálá rajčata jsou OK – ale ta, která začínají třeba trochu hnít nebo jeví jiné známky kažení, už sem určitě nedávejte (a nepomůže ani odkrojení postižené části). Nespoléhejte na to, že vysoké teploty patogeny zničí – obvykle tomu tak bohužel nebývá a hotové výrobky se rychle kazí, jak potvrzuje i web Extension. A co si z rajčat připravit?

Proč využívat vodu po těstovinách

Už žádné rozvařené těstoviny, do hrnce stačí vložit kostky ledu

Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky iZdroj fotografie: Pixabay
Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky.

Domácí rajčatový protlak za pouhou půlhodinu

Pokud opravdu nemáte času nazbyt, pak vsaďte na tuhle kuchyňskou rychlovku. Hotovo budete mít dřív, než si vypijete kávu. Co budete potřebovat?

  • Čerstvá rajčata (asi 5 kg)
  • Sůl podle chuti

Rajčata nakrájejte na kousky a rozemelte je třeba v mlýnku na maso. Vzniklou rajčatovou drť přelijte do hrnce a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne vařit, rajčatovou dužinu propasírujte sítem, abyste získali šťávu. Dužinu nechte chvíli odstát v sítku, aby z ní odtekla veškerá zbývající šťáva, a nakonec ještě vše protlačte lžící. Získaný rajčatový protlak osolte a 15 minut povařte. Vše přelijte do sterilizovaných sklenic a ihned je uzavřete.

Výhody domácího rajčatového protlaku

A proč si vlastně domácí protlak připravovat? Výhod je hned několik a zaručeně je oceníte.

  • Čerstvost: Domácí rajčatový protlak se na rozdíl od toho kupovaného v obchodě nevaří dlouho, takže si zachovává více vitamínů a živin.
  • Chuť: Intenzivní a živá chuť domácích produktů předčí jejich komerční protějšky.
  • Účinnost: Výroba rajčatového protlaku doma šetří drahocenný čas, energii a zdroje.

Nevíte, které odrůdy okurek zavařit? S těmito vám to půjde jedna báseň

Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti. iZdroj fotografie: Depositphotos
Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti.

Možnosti skladování protlaku z rajčat

Domácí rajčatový protlak můžete skladovat ve sterilizovaných sklenicích a uchovávat je na chladném a tmavém místě, jak radí web TheWashingtonPost. Případně ho lze rovněž zmrazit ve vzduchotěsných sáčcích vhodných do mrazničky. A vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob nákládání okurek, který je v redakci Chalupáři-Zahrádkáři velmi oblíbený.

Nakládané okurky výborné a jednoduché (stačí jen vyzkoušet)

Jak uchováváte rajčata na zimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články