Dobře nabroušené nože jsou alfou a omegou každého dobrého kuchaře. Jejich broušení je však možné uskutečnit bez potíží i doma.
Bez perfektně vybroušeného nože se žádná kuchařka neobejde. Naštěstí nejde o nijak složitý postup a potřebovat nebudete ani žádné speciální pomocníky. Jednoduše si poradíte s tím, co najdete běžně doma. Uvidíte, že vaše nože budou opět ostré jako břitva.
Jak poznat, že nůž potřebuje naostřit
Bohatě vám postačí test s listem papíru. Ostrá čepel by si měla s tímto úkolem bez problémů poradit. Pokud nemáte po ruce papír, pak vyzkoušejte krájení rajčete – pokud vaše nože rajče spíš mačkají než krájí, je pravděpodobně čas je nabrousit. Je vhodné také dodržovat frekvenci broušení při běžném používání nože. Pro běžné domácí vaření se obvykle nože doporučuje důkladně nabrousit po 30 až 40 použitích. Ale můžete je samozřejmě nabrousit i před každým použitím.
Než začnete nože brousit
Ovšem ještě předtím, než přistoupíte k samotnému broušení, byste se měli zaměřit i na několik důležitých bodů. Především je vždy důkladně čistěte – zbytky jídla by totiž mohly ucpat póry v profesionálních brouscích nebo jiných nástrojích, a tím snížit jejich účinnost. Pamatujte si také to, že ostření jen lehce ztupeného nože vám půjde mnohem rychleji (a bude efektivnější) než broušení zcela tupé čepele.
A s ostrostí to také nikdy příliš nepřehánějte – nůž je navržen tak, aby si poradil s jakoukoli výzvou, ale neměl by být až příliš ostrý. Ve hře není jen vaše bezpečnost, ale také to, že příliš ostrý nůž je náchylnější k nejrůznějšímu poškození – zejména k poškrábání.
Jak brousit nůž na ocílce
V každé sadě nožů najdete i pomocníka na jejich broušení – ocílku. A jak s ní zacházet správně? Uchopte ji svisle s rukojetí směrem nahoru (nejlépe opřete tyč o stůl a podložte ji ručníkem nebo jinou vhodnou látkou). Přiložte k ocílce čepel pod úhlem 90°. Nyní zmenšete úhel o polovinu na 45° a pak ještě znovu o polovinu, tedy přibližně na 22°. To je důležité, protože mnoho nožů je z už výroby nabroušeno pod tímto úhlem (kromě těch japonských, které jsou obvykle nabroušené pod úhlem cca 15°).
Zafixujte si loket a zápěstí ruky, kterou držíte nůž (to zajistí vždy ten správný úhel ostření). Poté velmi opatrně přiložte čepel k oceli a přitáhněte nůž směrem k sobě. Podle potřeby postup několikrát opakujte. Stejným způsobem přiložte nabruste i druhou stranu čepele k oceli (to zaručí rovnoměrné ostření). Na jedné i na druhé straně vždy udržujte stejný počet tahů broušení, abyste se ujistili, že je ostří rovné a dokonale nabroušené.
Broušení nože smirkovým papírem
Jestliže doma ocílku nemáte, lze v nouzi použít i smirkový papír. Nejdříve si vezměte k ruce ten s hrubší zrnitostí a posléze nůž jemně dobruste jemnozrnným smirkovým papírem. Je to poměrně jednoduché a výsledek bývá velmi efektní.