Jak uskladnit brambory do jara, aniž by zesládly: Vložte k nim 2–3 jablka

                   

Pokud omylem vystavíme brambory příliš nízkým teplotám, mohou zesládnout a ztratit své výjimečné nutriční vlastnosti. Pokud tomu chcete předejít, vyplatí se dodržovat několik jednoduchých rad a kroků, jež vám pomohou podzimní úrodu uchovat až do pozdního jara zcela bez problémů. A šikovné rady se vám budou hodit i při předcházení klíčení a zelenání brambor, které může být zdraví škodlivé.

Jak na sladké brambory

Za nepříjemnou chuť brambor mohou nízké teploty. Abychom jí předcházeli, je nutné teplotu ve skladu nebo ve sklepě udržovat v rozpětí 1 až 3 °C. To je dovede ke stavu nuceného odpočinku, který mimo jiné také oddaluje klíčení. Díky tomu lze brambory v perfektní kondici skladovat leckdy až do konce dubna, nebo dokonce do začátku května. Během této doby už v obchodech seženete tzv. nové brambory, kterými ty své nahradíte.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Správné uskladnění má vliv i na nutriční hodnotu brambor. Lilek brambor, též brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), je velmi cennou zásobárnou minerálních látek (Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Mg, Fe, Ca, K aj.) i vitamínů (C, B1, B2 a PP). A nechybí mu ani zásoby stopových prvků (kyselina listová apod.), přičemž hlízy ze žlutou a oranžovou barvou obsahují více antioxidantů než jejich běžně zbarvené družky.

Správná teplota pro uskladnění brambor

Myslete však na to, že podmínky při uskladnění by se měly odvíjet i od toho, k jakému účelu budete uskladněné brambory používat. Sadbové brambory se totiž sice ze začátku skladují stejným způsobem jako ty potravinářské, ovšem těsně před výsadbou potřebují teploty o něco vyšší, které se postarají o získání časné sklizně. Ovšem dbát musíte i na několik dalších faktorů – například na sluneční světlo.

Pokud jste tedy jejich hlízy ochladili, abyste u nich efektivně oddálili klíčení, musíte je několik dní před výsadbou zahřát přibližně při teplotě 12–18 °C. Maximální doba, již takto mohou strávit, se pohybuje asi okolo dvou týdnů. Ležet by také měly nejlépe na světle, které u nich aktivuje růstové procesy. Jen v takových podmínkách tvoří krátké a silné klíčky, jež později bramborám na poli zajistí ten nejlepší start.

iZdroj fotografie: Unsplash

Jak uskladnit brambory správně

Pokud brambory vystavíte slunečnímu světlu, začnou nejenom klíčit, ale i zelenat. A v tuto chvíli se pro nás tato škrobovitá zelenina stává škodlivou, protože se v ní hromadí toxický solanin. A jak tento problém vyřešit rychle a snadno v případě, že ve sklepě nemáte právě odpovídající podmínky? Do krabice nebo pytle s bramborami je nutné vložit dvě nebo tři jablka. Tento trik používaly už naše babičky, a to proto, že tyto plody vylučují ethylen.

Ten zastavuje klíčení brambor a spolu s ním i veškeré další škodlivé procesy. Jablka je však nutné pravidelně kontrolovat a případně vyměnit. Pokud totiž podlehnou hnilobě, může se tento problém rychle přenést i na brambory. Jestliže dodržíte všechna tato doporučení, pak si můžete být jisti, že se vám brambory do jara určitě nezkazí. Naopak, budou vás těšit svou perfektní chutí ještě několik měsíců.

A jaké metody používáte pro dlouhodobé uskladnění brambor vy?

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily? Zvládnete to i ve svém sklepě
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články