Zaměřte se na správné skladování zralého česneku a užijte si jeho zásobu až do příští sezony. Takto budete mít jeho chutné a šťavnaté paličky připravené vždy po ruce.
Česnek patří mezi nejoblíbenější plody léta. Je nejen vynikajícím dochucovadlem, ale pro své velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek jde také o cenného pomocníka při péči o lidské zdraví. Velmi ceněný je díky svým antibiotickým účinkům, proto se vždy vyplatí mít jeho dostatečné množství v případě potřeby vždy připravené k použití.
Neexistuje žádný univerzální způsob skladování
Bohužel není žádná rada, která by fungovala zaručeně všem. Jsou však určitá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Předejdete tím jeho předčasnému zkažení nebo dalšímu klíčení. Rozhodně byste jej neměli dávat do ledničky, protože špatně snáší příliš vysokou vlhkost. Také se vyhněte příliš vysokým teplotám nebo přímému slunečnímu záření.
Nejprve česnek usušte
Ať už se chystáte skladovat palice vypěstované na vlastní zahrádce nebo zakoupené u pěstitelů, vždy byste je před uložením měli nejprve důkladně vysušit. Celé rostliny svažte po 10 – 15 kusech a zavěste na suché, vzdušné a stinné místo. Lze jej sušit i bez natě uložený v bedýnkách, musíte však mezi jednotlivými paličkami zajistit proudění vzduchu. Kořeny v obou případech zkraťte na délku půl cm.
Proč je dobré česnek zaplétat
Tento způsob skladování je velmi oblíbený, protože vám poslouží jako přírodní dekorace, a navíc nezabírá příliš místa. Nejdříve palice očistěte od zbytků hlíny a dalších nečistot a připravte si svazek ze tří částí, jako byste chtěli zaplétat cop. Následně přes sebe jednotlivé části překládejte a pokračujte, dokud nebudete hotoví. Konec copu pak svažte provázkem a vytvořte pevné očko k jeho zavěšení.
Vyberte mu suché a tmavé místo
Při jakémkoliv způsobu skladování česneku mu vždy vybírejte to nejlepší místo. Nikdy byste jej neměli ve větším množství uchovávat v kuchyni, kde v důsledku výskytu většího množství pár může brzy navlhnout a začít plesnivět. Ideálně jej umístěte na chladné a suché tmavé místo a v kuchyni si ponechte jen nezbytné množství. Pokud jej nespletete do copů, svažte jej od kytic, zavěste do prodyšného obalu nebo volně nasypte do dřevěných polic.
Co dělat, když se česnek kazí
Pokud se i přes všechnu vaši snahu začne uložený česnek kazit, dočista jednotlivé stroužky oloupejte a dejte v uzavřených sáčcích zamrazit. Při každém použití pak jen vyjmete ze sáčku potřebné množství stroužků a zbytek necháte uložený v mrazáku. Větší množství česneku snadno oloupete tak, že jej na půl hodiny vložíte do vlažné vody, a poté jednoduše slupku sloupnete.