Dlouho uskladněný česnek může ztratit své cenné vlastnosti. Zabraňte mu v tom a zasáhněte proti všem negativním jevům včas.
Česnek je důležitou složkou pro přípravku mnoha pokrmů a své uplatnění najde i v domácím lékařství. Je tedy dobré ho mít po ruce. Při nesprávném skladování se však může velmi rychle zkazit nebo ztratí některé ze svých ceněných vlastností. Naštěstí je možné jednoduše zakonzervovat nejenom samotné stroužky, ale i celé palice česneku tak, aby k tomu zaručeně nedošlo. Inspirujte se postupy našich předků.
Konzervace česneku ve slaném nálevu
Pokud nemáte možnost skladovat palice vcelku, pak vsaďte na známé konzervační účinky soli. Potřebovat také budete olivový olej, vodní nálev nebo ocet. Jde o různé způsoby s různými postupy. Každý z nich má však na chuť česneku trochu jiný vliv, vyplatí se je tedy vyzkoušet všechny. Nejjednodušší na přípravu je asi česnek v oleji. Pro tento recept vyberte pár palic česneku, rozdělte stroužky a každý oloupejte. Oloupaný česnek poté vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte asi 2 minuty.
Během této doby máte čas na další přípravu. Libovolný rostlinný olej (nejlépe olivový) smíchejte s provensálskými bylinkami nebo jinou oblíbenou směsí (přidat lze i sušenou papriku nebo chilli). Česnek poté vytáhněte z vody, nechte ho vychladnout se studené vodě, a poté přemístěte do sterilizovaných sklenic. Následně ho zalijte připravenou směsí oleje a bylinek. Uzavřené sklenice uložte na chladné a tmavé místo a otočte je dnem vzhůru, abyste zajistili bezchybnost celého procesu. Takto připravený česnek bude vhodný k použití asi po měsíci.
Jak naložit prolisovaný česnek
Skladování celých stroužků je sice velmi rychlé na přípravu, ale má i své stinné stránky. Po vyjmutí z nálevu je totiž budete muset nadále upravit, tedy prolisovat nebo nakrájet. Můžete na to jít proto i trochu jinak. Z několika palic česneku oddělte jednotlivé stroužky, oloupejte a nasekejte najemno nebo prolisujte. Následně je vložte sklenice.
Na česnek nalijte olivový olej tak, aby byl zcela potopený. Takto připravený česnek je vhodný ke konzumaci přibližně po měsíci, vyplatí se ho však uchovávat v lednici. Mimo lednici vám vydrží jen několik týdnů. Pokud chcete trvanlivost tohoto produktu prodloužit, přidejte do oleje jednoduše sůl nebo chilli papričky.
Mražený česnek a jak na něj
Nejjednodušší je zabalení česneku do potravinářské fólie. Do ní je možné uschovat buď celé hlavičky česneku, nebo samotné oloupané stroužky. V takovém případě si česnek uchová téměř stejnou strukturu i chuťové vlastnosti. Pokud potřebujete ušetřit místo, pak česnek prolisujte a uložte ho do formiček na led. Poté je jednoduše zalijte olivovým olejem a vložte do mrazáku. Pro použití v kuchyni je stačí už jen vyklepnout do hrnce nebo hotového pokrmu a máte hotovo.