Kombinace, kterou znaly už naše babičky: Česnek, jedlá soda a sůl vytvoří zlepšovák, na který většina už nejspíš dávno zapomněla

Jak na skladování česneku, aby vydržel opravdu dlouhou dobu – s šikovnými triky přečká až do další pěstitelské sezóny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Donovan Govan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Docela obyčejný česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, patří k plodinám, které se na zimu uskladňují snad již od nepaměti A není divu, obsahuje totiž mnohé cenné živiny, kterých se během chladných měsíců lidskému organismu často nedostává. Jde například o vitamíny A, B6, B1 a C, selen, vápník a jód. Ovšem tím tento pestrý seznam ani zdaleka nekončí. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny.

Jak na uskladnění česneku

Aby však tyto cenné živiny dlouho vydržely a česnek se nekazil, je třeba ho uskladnit tím správným způsobem. A naše babičky na to měly skvělý zlepšovák. Pomůže totiž eliminovat vlhkost v bednách, v nichž je česnek uskladněn a to pomůže prodloužit jeho trvanlivost. Stačí pouze do vhodného sáčku nebo třeba do ubrousku nasypat jednu lžíci soli a dvě lžíce jedlé sody. Tuto směs pak uložte do středu bedny, v níž skladujete česnek a uvidíte, že vám bez potíží vydrží až do pozdního jara.

Pozor dejte i na plíseň šedou

Množství srážek během zimy a vysoká vlhkost vzduchu představují optimální podmínky pro výskyt plísně šedé (Botrytis cinerea), která patří do třídy Ascomycetes. A neohrožuje jen venkovní plodiny, skvěle se jí daří i ve sklepech. A jak poznat, že zavítala právě k vám? Tato houba napadá především úrodu, uloženou ve vlhkých, nedostatečně větraných sklenících.

Na plodinách vznikají hnědé skvrny a později je také pokrývá šedý práškovitý povlak. Pokud se plíseň šedá vyskytne na zelných hlávkách, pak se jako první objevují (zpočátku na vnějších listech) světle bronzové vodnaté a hnilobné skvrny, které později pokrývá šedý povlak. Trochu později skvrny černají, a nakonec hnijí. Postupně dochází k rozpadu celé hlávky zelí.

Jak skladovat česnek, aby vydržel opravdu dlouhou dobu iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak se bránit poškození úrody

Při skladování česneku (ale i jiných plodin) je třeba udržovat vhodnou teplotu prostředí. Ta by se měla pohybovat od 0 do 1 ° C a vlhkost se musí v ideálním případě držet v rozmezí od 85 do 90 procent. Česnek je vhodné uskladnit poblíž nejrůznějších pohlcovačů vlhkosti, zelné hlávky je pak možné zabalit do novin nebo třeba do papíru. Jde o osvědčený způsob, který aplikovali už naši předkové. Hlávky by se také (pokud možno) neměly navzájem dotýkat

A samozřejmě je také třeba úrodu pravidelně kontrolovat. I jeden jediný plesnivějící nebo hnojicí stroužek může velmi rychle přenést patogeny po celé uskladněné úrodě. Už při nejmenším podezření na jakýkoliv problém se proto vyplatí napadené kousky separovat a co nejrychleji je zpracovat, případně je pro jistotu rovnou vyhodit. Můžete tak předejít množství různých problémů.

Jak skladovat česnek, aby vydržel opravdu dlouhou dobu

Jaké jsou vaše triky pro uskladnění jakékoli úrody?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články