Jak na skladování česneku, aby vydržel opravdu dlouhou dobu – s šikovnými triky přečká až do další pěstitelské sezóny.
Docela obyčejný česnek kuchyňský (Allium sativum), též česnek setý, patří k plodinám, které se na zimu uskladňují snad již od nepaměti A není divu, obsahuje totiž mnohé cenné živiny, kterých se během chladných měsíců lidskému organismu často nedostává. Jde například o vitamíny A, B6, B1 a C, selen, vápník a jód. Ovšem tím tento pestrý seznam ani zdaleka nekončí. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny.
Jak na uskladnění česneku
Aby však tyto cenné živiny dlouho vydržely a česnek se nekazil, je třeba ho uskladnit tím správným způsobem. A naše babičky na to měly skvělý zlepšovák. Pomůže totiž eliminovat vlhkost v bednách, v nichž je česnek uskladněn a to pomůže prodloužit jeho trvanlivost. Stačí pouze do vhodného sáčku nebo třeba do ubrousku nasypat jednu lžíci soli a dvě lžíce jedlé sody. Tuto směs pak uložte do středu bedny, v níž skladujete česnek a uvidíte, že vám bez potíží vydrží až do pozdního jara.
Pozor dejte i na plíseň šedou
Množství srážek během zimy a vysoká vlhkost vzduchu představují optimální podmínky pro výskyt plísně šedé (Botrytis cinerea), která patří do třídy Ascomycetes. A neohrožuje jen venkovní plodiny, skvěle se jí daří i ve sklepech. A jak poznat, že zavítala právě k vám? Tato houba napadá především úrodu, uloženou ve vlhkých, nedostatečně větraných sklenících.
Na plodinách vznikají hnědé skvrny a později je také pokrývá šedý práškovitý povlak. Pokud se plíseň šedá vyskytne na zelných hlávkách, pak se jako první objevují (zpočátku na vnějších listech) světle bronzové vodnaté a hnilobné skvrny, které později pokrývá šedý povlak. Trochu později skvrny černají, a nakonec hnijí. Postupně dochází k rozpadu celé hlávky zelí.
Jak se bránit poškození úrody
Při skladování česneku (ale i jiných plodin) je třeba udržovat vhodnou teplotu prostředí. Ta by se měla pohybovat od 0 do 1 ° C a vlhkost se musí v ideálním případě držet v rozmezí od 85 do 90 procent. Česnek je vhodné uskladnit poblíž nejrůznějších pohlcovačů vlhkosti, zelné hlávky je pak možné zabalit do novin nebo třeba do papíru. Jde o osvědčený způsob, který aplikovali už naši předkové. Hlávky by se také (pokud možno) neměly navzájem dotýkat
A samozřejmě je také třeba úrodu pravidelně kontrolovat. I jeden jediný plesnivějící nebo hnojicí stroužek může velmi rychle přenést patogeny po celé uskladněné úrodě. Už při nejmenším podezření na jakýkoliv problém se proto vyplatí napadené kousky separovat a co nejrychleji je zpracovat, případně je pro jistotu rovnou vyhodit. Můžete tak předejít množství různých problémů.