Ostřílení zemědělci radí jediný správný způsob skladování cibule: Žádné klíčení a hniloba, cibule vydrží bez problému čerstvá až 12 měsíců

Naučte se, jak skladovat cibuli, aby se dala bezpečně používat po opravdu dlouhou dobu. Nezačne klíčit ani se kazit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibule kuchyňská (Allium cepa) patří do čeledi liliovitých. Cibuli můžete mít rádi nebo ji nenávidět. Nelze si však nevšimnout, že pro vaření je téměř absolutně nezbytná. Jde naštěstí o zeleninu s poměrně dlouhou trvanlivostí, ale aby si zachovala všechny své chuťové a zdravotní hodnoty, je třeba ji uskladnit správně.

Prospěšné látky v cibuli

A o jaké živiny jde? Správně uskladněná cibule vás zásobí množstvím:

  • vitamínu A
  • vitamínu C,
  • vitamínu E,
  • vápníku,
  • fosforu,
  • flavonoidů,
  • selenu,
  • zinku,
  • siličnatých látek,
  • síry
  • a železa.

Jak skladovat cibuli: Praktické rady

V první řadě je důležité vybrat si co nejkvalitnější cibule. Ty musí být sklizeny včas a správně vysušeny, jedině tak lze úrodu uchovat dlouhodobě, aniž by ztratila své vlastnosti. Doma byste cibuli neměli dávat do lednice, protože změkne a zesládne. Navíc se u ní může vyvinout plíseň. Mnohem lepší bude její uskladnění v tmavé a chladné spíži nebo ve sklepě. Teplota 4 až 10 °C je pro skladování cibule ideální.

iZdroj fotografie: Unsplash

Chlad i nedostatek světla totiž omezí u cibule růstové procesy, což prodlouží dobu skladování. Velmi důležité je také dobré větrání a minimalizace vzdušné vlhkosti. Na takovém místě vydrží úroda i šest až osm měsíců. Je samozřejmě třeba cibule pravidelně třídit a pokud se vyskytne nějaká zkažená, urychleně ji od ostatních oddělit.

Není cibule jako cibule

Tyto poučky však platí jen pro cibuli kuchyňskou (Allium cepa). Jemnější cibule takto uskladnit nelze, protože nemají příliš dlouhou trvanlivost. Mezi jemné cibule počítáme například cibuli šalotku alias lidově množilku (Allium cepa var. Aggregatum), cibuli zimní alias sibiřskou (Allium fistulosum) či cibuli prorůstavou/ poschoďovou (Allium × proliferum).

Pokud máte doma cibuli kuchyňskou, ale nejste si jistí tím, zda je vhodná pro skladování, podívejte se mezi nejčastěji pěstované odrůdy, které jsou k tomuto úkonu přímo určené:

  • Red Baron
  • Grenada
  • Karmen
  • Tosca
  • Jarní Všetana
  • Schoderleer
  • Bolero F1
  • Alice
  • Amfora F
  • Dagmar
  • Tosca
  • Uniko F1
  • Triummf F1
  • Augusta
  • Hiberna
  • Lusy
  • Wellina
  • Holandská krvavě rudá

Mezi nevhodné odrůdy patří naopak: Sladká Walla Walla, Globo či Blanco Duro.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak skladovat nakrájenou cibuli

A jak uchovávat nakrájenou cibuli? Oloupaná v lednici vydrží až 2 týdny, nakrájená na kostičky jen asi týden. Před uložením do lednice ji však zabalte do vzduchotěsného obalu nebo do alobalu. Oloupanou a nakrájenou cibuli lze skladovat i v mrazáku, a to 3–6 měsíců.

Stále bude skvělá na smažení nebo vaření. Smaženou cibuli lze skladovat také 3 až 5 dní v lednici a 3 měsíce v mrazáku. Je však třeba pamatovat na její uložení ve vzduchotěsné nádobě na potraviny nebo v mrazicím sáčku.

Jak skladovat cibuli: Praktické rady a vázání cibulových copů

Jaké jsou vaše triky pro dlouhodobé uchování cibule?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články