Perníčky mohou být do Vánoc krásně měkké, pokud je správně uložíte. Není na tom vůbec nic složitého ani náročného.
Perníčky z klasického perníkového těsta jsou po upečení tvrdé. To není vaše chyba, ani chyba těsta, tak to prostě je. Čím více medu těsto obsahuje, tím jsou perníčky tvrdší a rozhodně se nevyplatí přidávat více másla, vajec nebo sody. Potřebují prostě několik týdnů k rozležení, ale aby se to povedlo, musí být uloženy správně.
Proč vánoční perníčky ztvrdnou
Možná si tak ještě pamatujete své zklamání z prvních pokusů o toto vánoční cukroví. Perníčky jste upekli přesně podle návodu, takže za tepla byly krásně měkké, ovšem po vychladnutí zůstaly tvrdé jako kámen. Uložili jste je proto do krabice rozležet přesně tak, jak to bylo v receptu. Ale pár dní před Vánoci, když jsem jste je šli zdobit, byly ještě pořád tvrdé. Tohle už byla vaše chyba, které se však dá velmi jednodušeji předejít.
Jak uložit perníčky k rozležení
Perníčky potřebují nasát vzdušnou vlhkost, aby byly měkké. Trochu tomu pomůžete, když je hned po upečení potřete žloutkem rozmíchaným v troše vody nebo mléka. Budou pak i krásně lesklé, až je budete chtít zdobit. Pokud je budete polévat, zastane toto lehké zvlhčení poleva, můžete je však po upečení potřít i rumem.
Spíž nebo balkon bude ideální
Vychladlé perníčky uložte do krabic, které tak úplně netěsní a nebo do papírových, aby se k nim dostala vlhkost. To byla chyba, kterou dělá většina lidí – uloží je do vzduchotěsné krabice, aby k nim nic nemohlo, bohužel ani ta vlhkost. Nejlépe je uložit je na balkóně, v chladné větrané spíži nebo i v chladnější kuchyni. Potřebují k rozležení asi 3 týdny, takže si je upečte včas před Vánoci.
Pomůže vám kousek ovoce
Pokud se vám zdá, že perníčky neměknou, zkuste k nim do krabice přidat na půlku rozkrojené jablko. Denně ho vyměňujte až do dosažení požadované měkkosti. Podobně bude fungovat i pomerančová kůra.
Jak uložit perníčky po rozležení
Pokud se vám perníčky díky těmto trikům krásně rozležely a jsou měkké, můžete si gratulovat. Teď naopak potřebujete, aby tak i zůstaly. Po ozdobení a zaschnutí polevy je proto uložte naopak do vzduchotěsné krabice. V chladu vydrží i několik týdnů po Vánocích. Pokud nemáte chladnou spíž ani balkón, můžete je dát i do lednice, ale krabice opravdu nesmí propouštět vzduch, jinak perníčky nasají různé pachy. K lednici se ale uchylujte jen, pokud jste připravili větší množství, pár dní přes vánoční svátky perníčky bez problému vydrží i v teplejší spíži.
Medové perníčky bez uležení
Obáváte se, že nedokážete tyto rady přesně dodržet? Pak si upečte perníčky, které budou hned po upečení měkké a už tak i zůstanou Jde o skvělou volbu i pro ty, kdo si s pečením nepospíšili nebo se rozhodli až na poslední chvíli.
Suroviny:
- hladká mouka 400 g
- cukr moučka 140 g
- máslo 100 g
- vejce 2 ks
- med 2 lžíce
- perníkové koření 2 lžičky
- soda 1 lžička
Postup:
Nejdříve utřete máslo s cukrem a medem, přidejte vejce, koření a sodu. Vše zapracujte do mouky, vytvořte kompaktní těsto a dejte je na alespoň na půl hodiny odležet do chladu. Vyválejte asi 2 mm silnou placku a vykrájejte tvary. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut podle velikosti tvarů.