Pokud vám často připadá, že ohřívání jídla v mikrovlnce trvá až nepřiměřeně dlouho, vyzkoušejte šikovný trik s decentrováním misky či talíře.
Prvním krokem k mistrovství v ohřevu v mikrovlnce je výběr správného nádobí, jak radí web iReceptář. Jak poznat správný kousek? Nezapomeňte, že použité nádobí by nikdy nemělo být teplejší než ohřívané jídlo – to je známka toho, že absorbuje příliš mnoho mikrovlnné energie.
A co umělé obaly
Ach, polystyrén, PVC a jim příbuzní – kolik kontroverzí se kolem nich točí! I tak však platí, že ohřívání potravin v originálních polystyrenových obalech je lepší se vyhnout. Z těchto chemicky nestabilních předmětů se totiž mohou do jídla uvolňovat nežádoucí látky, což rozhodně není přídavek, o který byste stáli.
Strategie umístění hraje svou roli
Umístění talíře blíže k okraji otočného talíře mikrovlnné trouby se může zdát neintuitivní, ale právě v tom spočívá tajemství rovnoměrného ohřevu, jak informuje web AAzdraví. Mikrovlny se šíří tak, že z okrajů talíře tvoří doslova horké zóny – využijte toho ve svůj prospěch! Opravdu to funguje – sama jsem to vyzkoušela a už nikdy nebudu jídlo ohřívat jinak.
Jak oddělit ingredience
Ohřívání všeho najednou může být lákavé, ale výsledek obvykle nebývá takový, jak byste si přestavovali. Suroviny ohřívejte odděleně, aby každá z nich dosáhla ideální teploty. To sice prodlouží proces vaření, ale zajistí, že každé sousto bude dokonale prohřáté. Hotový pokrm pak jen nakonec poskládejte dohromady. A vsadit můžete i na další šikovné triky.
- Abyste zabránili vysychání potravin, přikryjte je vlhkou papírovou utěrkou. Jedná se o snadný způsob, jak udržet vlhkost uvnitř potraviny, která tak zůstane čerstvá a šťavnatá.
- Přikrytí pokrmu šálkem nebo ještě lépe speciálním víkem pro mikrovlnné trouby může zabránit nežádoucím „explozím“ ohřáté tekutiny. „To je užitečné zejména při ohřívání tekutin nebo potravin obsahujících omáčku, nemusíte pak mýt celou mikrovlnku,“ radí čtenářka Bára K. z Uničova.
Mezi další oblíbené triky redakce Chalupáři-Zahrádkáři patří i trik na dvojnásobný ohřev jídla v tomto spotřebiči nebo hack, díky němuž oloupete i ty nejnepoddajnější ořechy za pár minut. V hlavní roli je samozřejmě vždy mikrovlnka.