Bobkový list je koření s velmi autentickou chutí, které si oblíbilo velké množství lidí. Při jeho používání však můžete velmi snadno celý pokrm pokazit, protože existují velmi striktní pravidla toho, jak ho použít tak, aby hotové jídlo nebylo moc ostré a výrazná chuť bobkového listu nepřebila všechny ostatní.
Správné množství bobkového listu
Na dávkování tohoto koření byste si měli dát obzvlášť pozor. Když ho totiž přidáte moc, může se stát, že pokrm bude velmi ostrý, nebo dokonce hořký. Ideálním množstvím jsou 2 středně velké lístky na jeden litr vody. Před jejich přidáním k ostatním přísadám je vhodné, když je napřed opláchnete studenou vodou a jemně promnete mezi prsty.
Aroma bobkového listu se totiž díky tomu lépe uvolní. Rozhodně ho však za žádných okolností nekrájejte ani nedrolte na kousky. V jídle by vám poté překážel a z hrnce by šel jen obtížně vytáhnout. Vyhněte se rovněž jeho přidávaní do jídel se smetanou, cibulových polévek a veškerých kuřecích a hovězích vývarů.
Kdy přidat bobkový list do jídla
Bobkový list se používá zejména na dochucení nejrůznějších polévek a omáček. Zpravidla se přidává téměř až k závěru přípravy. U polévek se doporučuje správně odměřené množství přidat pouze na 5 minut před koncem vaření. Do omáček je nejlepší ho vložit i o 10 minut dříve, aby se jeho chuť v husté omáčce stihla uvolnit. V obou případech se na konci vaření bobkový list vytahuje.
Trochu jiná pravidla ovšem platí u čerstvého bobkového listu. Ten bývá na našich stolech k vidění stále častěji, protože pěstování vavřínu vznešeného (Laurus nobilis L.), zvaného někdy také vavřín ušlechtilý, není nijak obtížné. Čerstvá bylinka má výraznější chuť i aroma, proto bychom jí měli přidávat méně. Nebojte se proto čerstvě utržený list například rozpůlit a druhou polovinu uložit do lednice.
Do jakých pokrmů používáte bobkový list nejraději vy?