Abyste si mohli čerstvě sklizené třešně vychutnat co nejdéle, musíte se zaměřit na jejich správné skladování. Jedině tak si udrží svou sladkou a šťavnatou chuť a neshnijí.
Třešně patří mezi oblíbené pochoutky léta, nejen pro svou výraznou sladkou chuť, ale také množství vitamínů a dalších prospěšných látek, které velmi pozitivně působí na lidský organismus. Měli byste si však dát pozor, s čím je kombinujete, protože mohou mít silné projímavé účinky. Zjistěte, jak tyto plody správně skladovat a vychutnávejte si je co nejdéle.
Jak dlouho lze skladovat třešně
Čerstvou chuť si po sklizni zpravidla zachovávají po dobu tří až čtyř dnů. Při správném skladování v lednici vám mohou vydržet až jeden týden. Celkovou dobu skladování lze prodloužit také jejich zmražením. Pokud proces zamražení provedete správně, můžete je bezpečně uchovávat až půl roku. Hlavní podmínkou je jejich mytí s dostatečným předstihem. Do mrazáku je totiž musíte ukládat dokonale suché.
Jak správně skladovat třešně
Skladované třešně by měly být především suché. Ujistěte se, že nejsou umyté a nedrží se mezi nimi vlhkost, ta může urychlovat proces kažení. Pokud jsou mokré, vysušte je nejprve utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Studenou vodou je opláchněte až ve chvíli, kdy je budete chtít sníst nebo použít k přípravě pokrmu či ovocného smoothie.
Na co si dát pozor
Před uložením všechny třešně důkladně prohlédněte. Neměl by se mezi nimi nacházet žádný vadný kousek, který je nahnilý, plesnivý nebo jinak poškozený a znehodnocený. Pokud najdete pár otlučených třešní, oddělte je od zbytku, aby nedošlo k urychlení hnilobných procesů. Takto si zajistíte, že zdravá várka zůstane čerstvá co nejdéle.
Správné uložení třešní
Snažte se na všech kouscích ponechat zelené stopky. V případě jejich odtržení se totiž třešně mnohem rychleji kazí. Jakmile máte všechny tyto kroky hotové, uložte třešně do čisté misky na tmavé a chladné místo. Pár dní je můžete nechat i na kuchyňské lince, za předpokladu, že na ně nebude svítit slunce, mnohem déle vám však vydrží uchovávané v lednici.
Jak zamrazit třešně
Nasbírané třešně nejprve prohlédněte a odstraňte vadné kousky. Poté je omyjte vodou a osušte papírovým ubrouskem. Nakonec odstraňte zelené stonky a vypeckujte je, takto se vám s nimi bude po rozmražení mnohem lépe pracovat. Plech vyložte pečícím papírem a v jedné vrstvě na něj třešně rozložte. Nechte alespoň dvě hodiny zmrazit a přendejte do sáčku. Takto zabráníte jejich slepení.