Jak uskladnit zelí na zimu tak, aby si zachovalo všechny vitamíny a chuť až do jara. Známe metody pro sklep, půdu i balkón

                   

Ve většině případů hraje hlavní roli při skladování jakékoliv zeleniny sklep. Někdy však ani umístění do této místnosti nestačí k tomu, abychom se až do jara těšili ze šťavnaté zeleniny plné vitamínů. A co víc, zoufat nemusíte ani ve chvíli, pokud žádný sklep nemáte. I v bytě si totiž můžete velmi efektivně připravit místo pro umístění svých pracně vypěstovaných plodin. A jak vypadají optimální podmínky pro hlávky zelí?

Jak správně skladovat zelí na zimu

Brukev zelná (Brassica oleracea) alias staré dobré zelí potřebuje opravdu dobře vyvážené podmínky k tomu, aby vydrželo čerstvé a chutné co nejdéle. Pro skladování je třeba celé zelí očistit od zbytečných částí, jako je kořen nebo 2–3 svrchní listy, jež bývají často poškozené a nevzhledné. Odříznutí kořene a těchto listů ve sklepě nejenom šetří místo, ale slouží i jako prevence proti množení patogenů, které by se v nich mohly nacházet.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ovšem ještě důležitější je krok, který uděláte předtím. Pamatujte si, že se tato zelenina vždy sklízí zcela vyzrálá a za suchého počasí. Mladé zelí skladovat nelze a pro to promáčené deštěm to platí zrovna tak. Pro skladování vybírejte pouze husté a uzavřené hlávky, které nejsou prasklé, na žádném místě nehnijí, ani nejsou negativně ovlivněny jakýmikoliv škůdci a chorobami. A po sklizni nechte úrodu dobře proschnout.

Teplota pro skladování zelí doma

Pokud ji chcete nastavit opravdu správně, pak nesmí překročit -1 až +2 °С. Cokoliv nad nebo pod tuto hodnotu je špatně a vede to k rychlé degradaci zelí. A stejně důležitá je i optimální vlhkost. Ta by se měla pohybovat mezi 90–95 %, a to při pravidelném větrání. Zelí ho opravdu potřebuje, takže ho nezanedbávejte. A proč je to tak důležité?

  • Bez cirkulace vzduchu se ve vlhkém prostředí rychle vyvíjejí plísně, a to zejména nadbytku košťálu.
  • Při skladování uvnitř se také hromadí oxid uhličitý, který může ve vyšší koncentraci poškozovat sklizenou zeleninu.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Právě kvůli cirkulaci vzduchu se zelné hlávky ukládají na police nebo do beden jednotlivě. A pokud jsou už přece jen z prostorových důvodů uloženy na hromadě, pak musí směřovat košťály nahoru. A pozor také na světlo. Při jeho přebytku se aktivuje klíčení.

Při skladování pomůže potravinářská fólie

A jak uchovat zelí doma, pokud nemáte k dispozici chladný sklep? Nemusíte zoufat, i tady vám může vaše sklizeň vydržet až do jara, ovšem musíte svým hlávkám zelí vytvořit optimální podmínky. Pro skladování zelí se také uplatní různé triky. Jedním z nich je potravinářská fólie. Zelí, které do ní zabalíte, bude mít delší trvanlivost o 15–20 %. A to už je opravdu znát. A jak na to? Nejdříve hlávkám odřízněte košťály a konce nechte zaschnout.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Poté si jednoduše připravte dostatečně velký kus potravinářské fólie a pevně s ní omotejte hlávku zelí. Skutečně kvalitní domácí obal by se měl skládat alespoň ze 3 vrstev. Aby vám šlo všechno pěkně od ruky, použijte roli fólie nejméně 35–45 cm širokou, s menší se vám to bude dělat opravdu špatně. Nakonec hlávky zelí uskladněte na poličce ve spíži tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nic víc není třeba.

Pomoci může i křída nebo zavěšení

Máte doma křídový prášek nebo třeba popel? Pak je bez obav použijte i při skladování zelí. Oba tyto materiály efektivně nasají vodu a tím zabrání hnilobě vaší plodiny. A je možné vsadit i na zavěšení zelí. To se používá tehdy, když byly hlávky sklizeny s kořenem. Dobře je očistěte od hlíny a svažte provazem. Poté hlávky zavěste ke stropu. Tady budou opravdu dobře větrané a po dlouhou dobu nepodlehnou hnilobě. Je ovšem důležité, aby se zelenina nikdy nedostala do vzájemného kontaktu.

iZdroj fotografie: Unsplash

Skladování zelí v písku a jak na to

Tato metoda je sice trochu náročnější na místo, ale zato se vyznačuje minimálními ztrátami na výnosu. Ale pozor. Už na počátku sklizně na ni musíte myslet. Je totiž potřeba ponechat na zelí asi 8 cm dlouhý pahýl. Ten vám totiž poté pomůže doslova zasadit zelí do písku. A ten následně nasypte i na hlávky a máte hotovo. Žádné plísně ani jiné toxiny nebudou mít šanci. Ideální je pro tento účel dřevěná bedna, v plastové se proces často nepodaří.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro zvýšení trvanlivosti ovšem nemusíte mít písek. Zelí se také často balí do papíru (může jít o ten pečicí nebo klasický kancelářský). Papír se hodí zejména do prostor, kde často kolísá teplota. Chrání totiž zelí před mrazem a zároveň skvěle absorbuje jakoukoliv přebytečnou vlhkost. Opravdu na tom není vůbec nic složitého.

Jak zpracovat staré zelí

Pokud se vám při skladování přece jenom něco nepovede a zelí se začne kazit, není třeba ho hned vyhazovat. Naopak, můžete ho jednoduše zkvasit. Na chladném místě vám pak tato zelenina vydrží bez potíží klidně 8 měsíců. A navíc se v ní během procesu kvašení utvoří mnoho pozitivně působících látek. A jak připravit kvašené zelí? Jednoduše ho nakrouhejte, smíchejte s mrkví a přidejte sůl (cca 150 g na 3 kg).

Dobře promíchejte a nechte fermentovat za tepla. Nezapomene zelí pořádně zatížit. Pokud vše provedete správně, neměl by celý proces trvat déle než 7 až 14 dnů. Hned poté je možné zelí konzumovat nebo je dál skladovat ve sklepě. Žádné bakterie ani patogeny si na něj nepřijdou.

Skladujete zelí správně, nebo využijete naše osvědčené triky?

Chcete si připravit domácí kysané zelí tak, jak to dělaly naše babičky? Vyzkoušejte tyto osvědčené staré recepty
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články