Jak správně skladovat jarní cibulku: 5 způsobů jejího uchování, díky nimž vydrží déle a zachová si svou chuť i se všemi cennými látkami

Zelená cibulka musí ze záhonů zmizet nejpozději do mrazů. Uložte si ji na později tak, aby zůstala v perfektním stavu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Uchování jarní cibulky nemusí být složité. I v lednici dokáže vydržet poměrně dlouhou dobu – stačí jen vědět, jaké postupy v tomto případě aplikovat, aby byla cibulka vždy plná chuti a zachovala si všechny důležité vitamíny a stopové prvky.

Jak uchovat cibulku v lednici

Pokud víte, jak na to, může vám tu v čerstvém stavu vydržet i dva měsíce. To platí zejména pro případ, kdy si pro její uskladnění vyberete dostatečně vysokou sklenici. Do ní stačí cibulky vložit a pevně uzavřít víčkem. Listy pak (pokud možno) neohýbejte – pokud to totiž uděláte, začnou mnohem rychleji zahnívat, což je rozhodně nežádoucí. V plastovém sáčku s malými perforacemi vydrží cibulky asi tři týdny. A v obyčejném papíře nebo vlhké textilii pak asi o týden méně.

Jak skladovat cibulku v mrazáku

Jarní cibulku také můžete nasekat nebo nakrájet a uložit do mrazáku. Pro opravdu malé porce pak použijte tvořítka na led – nakrájenou nať do nich jemně namáčkněte a zalijte vodou. Cibulku pak můžete používat podle potřeby na dochucení polévek nebo omáček.

Cibulky v medovém nálevu

Vyzkoušet můžete i její naložení nasladko, určitě neuděláte chybu.

  • jarní cibulky – bílá část (nebo drobné cibulky) 280 až 300 g
  • ocet vinný nebo jablečný 120 ml
  • citrónová šťáva 2 lžíce (nebo dle chuti)
  • med 170-180 g
  • voda 60 ml
  • černý pepř celý 5 ks
  • sůl ¼ lžičky nebo dle chuti
  • větvičky rozmarýnu 2 ks
iZdroj fotografie: Depositphotos

Odkrojte bílé části cibulek a omyjte je, případně sloupněte vrchní poškozenou slupku. Do hrnce dejte vařit vodu se lžičkou soli, cibulky vsypte a nechte přejít varem, odstavte a zchlaďte je v míse s ledovou vodou. Vyndejte je na papírovou utěrku a osušte. Pak je naskládejte do vypařených sklenic. Nálev svařte a ihned nalijte na cibulky. Musí být zcela ponořené, takže je zatižte. Nechte vychladnout a poté skladujte v lednici, kde vydrží asi 7 dní. Konzumovat můžete ihned po vychlazení.

Cibulky ve sladkokyselém nálevu

A nesmí chybět ani klasika, kterou si tak často nosíme domů z obchodu.

  • jarní cibulky – bílá část 1000 g
  • sůl mořská 200 g
  • ocet kvasný lihový 1000 ml
  • cukr krupice 160 g (nebo víc)
  • hořčičné semínko 2 lžíce
  • černý pepř celý 1 lžíce
  • bobkový list 2 až 3 kusy

Cibulky operte, očistěte a zalijte horkou vodou. Po pěti minutách vodu slijte a cibulky vložte do vody s kostkami ledu, aby se zchladily. Znovu slijte a přendejte je do mísy se solí. Cibulky nyní zalijte studenou vodou a nechte 1 den prosolovat. Za 24 hodin je přeceďte, osušte a narovnejte do vysterilizovaných sklenic. Na nálev svařte ocet, cukr a koření, cibulky zalijte a zatižte je. Nechte 7 dní v chladu proležet a můžete konzumovat. V lednici vydrží asi 2 měsíce.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cibulky v pikantním nálevu (sterilované)

A pokud si chcete výdrž cibulky pojistit se vším všudy, vsaďte na trochu té štiplavosti.

  • jarní cibulky – bílá část 1000 g
  • voda 1500 ml
  • ocet kvasný lihový 400 ml
  • cukr 150 g
  • sůl 45 g
  • nové koření celé 8 kuliček
  • pepř celý 8 kuliček
  • bobkový list 2 kusy
  • hořčičné semínko 1 lžička
  • chilli paprička 1 kus (nemusí být)

Svařte nálev z vody, cukru, soli a koření. Nechte vychladnout. Cibulky očistěte, a spařte vařící vodou, pak propláchněte studenou. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Do vypařených nebo jinak vysterilizovaných sklenic naskládejte cibulky s papričkou. Zalijte vychladlým nálevem a zavíčkujte. Sterilujte 20 až 25 minut (dle velikosti sklenic) na 80 °C. Tyto cibulky vydrží v dobré kondici stejně jako sterilované okurky asi 1 rok.

Ostřílení zemědělci radí jak na jediný správný způsob skladování cibule

Jak uchováte zelenou cibulku na zimu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články