Vařená kukuřice patří k oblíbeným pokrmům na nejrůznějších akcích. Aby však chutnala dokonale, musíte znát tajemství její přípravy.
Vařený klas kukuřice je nedílnou součástí snad všech letních venkovních akcí. Není příliš drahý a dokáže nabídnout opravdovou explozi chuti a šťavnatosti. Pokud si však chcete podobnou pochoutku připravit doma, pak si musíte osvojit několik šikovných triků, které vám s jeho přípravou pomohou.
Pozor na správné vaření
Vařili jste někdy chřest? Pokud ano, pak víte, že jsou jeho hlavičky jemnější a měly by si tedy ve vodě pobýt kratší dobu, jinak budou rozvařené – a totéž platí i pro kukuřici. Vyplatí se ji proto ze začátku podložit například vařečkou tak, aby špičky vykukovaly z hrnce ven. Ke zbytku je přidejte asi po 5 až 8 minutách vaření. Tím zabráníte jejich rozvaření.
Pozor na solení kukuřice
A pohlídejte si i pravidlo pěti minut. A čeho se týká? Přece solení. Pokud totiž kukuřici osolíte příliš brzy, pak ztvrdne a nebude vůbec dobrá. A to by byla rozhodně škoda. Zapamatujte si tedy, že se kukuřice solí až pět minut předtím, než je hotová. Tak si zajistíte její šťavnatost i báječnou chuť.
Jak vařenou kukuřici konzumovat
Je vcelku jedno, zda si ji dopřejete jenom tak nebo ji před konzumací potřete rozpuštěným máslem, jak je to běžné například v USA. Jedno si však pamatujte vždy – kukuřici je nutné zkonzumovat ihned po uvaření. Jinak ztvrdne a ani to nejšetrnější ohřívání jí chuť nevrátí. Rozhodně se ji tedy nevyplácí připravovat do zásoby.
Recept na naloženou kukuřici
Kukuřice, které nezvládnete sníst vařené, můžete také naložit. Postup je jednoduchý. Do receptu budete potřebovat jen:
- Kukuřice – 350 gramů
- Voda – 200 ml
- Sůl – 1 lžička.
- Cukr – 1 lžička
Očistěte kukuřičné klasy od listů a dalších nečistot. Poté odřízněte stonek a vršek klasu, omyjte a vložte do velkého hrnce. Pak zeleninu zalijte vodou, hrnec postavte na oheň a vařte, dokud zrna nezměknou. Vodu slijte a kukuřici nechte vychladnout. Z klasů vydrolte zrna a ta nasypte do sterilizovaných sklenic. Do vody nasypte cukr a sůl, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty. Kukuřici zalijte vařícím nálevem a dobře zavíčkujte. Teď už stačí nechat kukuřice asi hodinu sterilovat.