Čas vyprat troubu: Odolnou mastnotu v troubě zvládne bez potíží zničit prací prášek

Trouba patří v kuchyni k nejčastěji používaným spotřebičům. S jejím vyčištěním vám však pomohou docela obyčejní domácí pomocníci.

Záchod bude vonět jako nikdy dřív, stačí trochu pracího prášku i Zdroj fotografie: Uncy / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vyčištění trouby v kuchyni může být náročný úkol, ale existuje jednoduchý trik. Stačí si k ruce vzít sůl a prací prášek. Tento postup je rychlý, levný a účinný. Stačí jen dodržovat ten správný postup a bude zase jako nová.

Jak vyčistit troubu pracím práškem

Jde o o netradiční postup, ovšem v poslední době na internetu velmi oblíbený. A jak se používá?

Co budete potřebovat:

  • hrnec
  • miska
  • voda
  • sůl
  • prací prášek
  • hadřík

Připravte směs soli a vody: Do hrnce nalijte 2 šálky vody a přidejte 1 šálek soli. Směs přiveďte k varu a nechte vřít asi 5 minut, dokud se sůl zcela nerozpustí. Poté nechte směs vychladnout a rozmíchejte v ní prací prášek. Do roztoku namočte hadřík a s jeho pomocí vyčistěte troubu zevnitř i zvenčí. Pokud jsou uvnitř trouby opravdu odolné skvrny, nechte na nich vlhký hadřík několik minut položený. Poté, co jste troubu vyčistili, ji ještě vymyjte čistou vodou. Pokud ovšem máte v troubě tajné tlačítko, můžete si celý postup značně usnadnit.

Postarejte se i o rošty

Do roztoku je také vhodné ponořit rošt (nebo rošty) a nechat ho tam přes noc. Ráno lze i ty nejodolnější usazeniny jednoduše setřít houbičkou. Nakonec zapněte troubu na nižší teplotu (například 150 stupňů) a nechte ji vysušit asi 15 až 20 minut. Tím se zajistí, že se veškerá vlhkost z trouby odpaří.

Místo prášku použijte sodu

Ne všem se však použití takovéto chemie v kuchyni zamlouvá. Naštěstí existuje i ekologičtější varianta čištění trouby – jedlá soda. Před čištěním trouby ji nechte úplně vychladnout. Hadříkem nebo houbičkou odstraňte hrubé nečistoty, které nejsou připečené nebo troubu vysajte ručním vysavačem.

Jak vyčistit troubu netradiční ingrediencí – bude jako nová iZdroj fotografie: Freepik

Přírodní čisticí směsi na troubu

K samotnému vyčištění použijte některý z následujících způsobů.

  1. Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s trochou vody, aby vznikla pasta. Poté ji naneste na dno trouby a nechte působit přes noc. Ráno troubu vymyjte pomocí hadříku nebo houbičky teplou vodou.
  2. Dejte stejné množství bílého octa a vody do nádobky s rozprašovačem. Poté nastříkejte roztok do trouby a nechte ho působit asi 30 minut. Pak troubu vytřete hadříkem namočeným v horké vodě.
  3. Smíchejte vodu, sodu a ocet do pasty a naneste ji na znečištěné místo v troubě. Nechte působit asi 15 minut a poté otřete houbou nebo hadříkem.
  4. Rozpusťte kyselinu citronovou ve vodě, nalijte ji do nádobky s rozprašovačem a nastříkejte ji do trouby. Nechte působit asi 30 minut a poté vytřete troubu houbou nebo hadříkem namočeným v teplé vodě.
  5. Smíchejte citronovou šťávu a sůl do pasty a naneste ji na znečištěné místo v troubě. Nechte působit asi 30 minut a vymyjte teplou vodou.

Parní čistič také pomůže

Pokud jej máte, neváhejte jej použít. Je to šetrné a zároveň ekologické řešení a nemusíte přitom vyrábět žádné domácí čističe. Připečenou špínu odstraňuje velmi dobře jen použitím horké páry. Po uvolnění nečistot pak troubu jen vytřete hadříkem namočeným v horké vodě s kapkou saponátu. To troubu zároveň odmastí.

Jak o svou troubu pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články