Pokud se vaše rybízové keře prohýbají pod množstvím velkých a šťavnatých bobulí, pak byste je měli co nejdříve zpracovat. Takto si je zaručeně vychutnáte co nejvíc.
Většina zahradníků a pěstitelů si pochvaluje letošní bohatou úrodu rybízu. Na jaře byly ideální podmínky pro tvorbu maximálního množství květů, ze kterých se pak mohly vyvinout vynikající bobule. Jestli nevíte, jak s takovou úrodou naložit, pak vyzkoušejte tyto postupy. Takto rybíz dokážete rychle a snadno zpracovat dříve, než vám na keři začne uhnívat nebo si na něm pochutnají ptáci či jiní škůdci.
Vyrobte si marmeládu
Toto je jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak snadno a efektivně zpracovat opravdu velké množství sklizeného rybízu. Konečným výsledkem je dokonale sladkokyselá marmeláda, kterou využijete k přípravě a dochucování pokrmů v průběhu celého roku. K její výrobě nasypte bobule do hrnce, zalijte vodou a přidejte 1 kg cukru na 1 kg rybízu. Dále přisypte želírovací prostředek a vařte na mírném plameni. Nakonec přelijte do skleniček a zavařte.
Pokud dáváte přednost řidší konzistenci bez kousků ovoce, pak směs před koncem rozmixujte. Naopak větší hustota s většími ovocnými kousky jsou typické pro klasické džemy, které jsou velmi oblíbené například pro dochucování palačinek nebo jiných sladkých pokrmů. Džem zavařte a skladujte v temnu a chladnu stejně jako marmeládu. Obojí vám takto vydrží i několik dalších let.
Jak na rybízový sirup
Dalším skvělým způsobem, jak zpracovat rybízovou úrodu, je vyrobit si z něj sirup, který vám poslouží nejen k přípravě lahodných nápojů. Nejprve rybíz rozemelte v mlýnku nebo strojku a zalijte vodou. Poté přidejte cukr v množství půl kila cukru na kilo rybízu a vařte na mírném plameni přibližně 20 minut. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout. Nakonec přeceďte přes sítko do čistých sklenic a uchovávejte v chladu až 6 měsíců.
Upečte rybízový koláč
Tyto sladké bobule jsou také dokonalou surovinou k výrobě koláčů. Použít lze rybíz čerstvý, zamražený i tepelně zpracovaný. Kombinovat jej můžete i s jiným druhem ovoce a docílit tak různých chutí. Stejně tak jej lze použít při pečení muffinů, kde bobule přidáte rovnou do těsta. Nakonec pak jejich vršky polijte rybízovým sirupem nebo citronovou polevou.
Dochuťte rybízem dort
Abyste si připravili vynikající sladkokyselou dortovou náplň, pak rybízové bobule rozemelte a přepasírujte, abyste se zbavili semínek, a poté smíchejte s máslem, moučkovým cukrem a pudinkem. Výslednou fialovou pěnu pak využijete jak k plnění dortu, tak k jeho zdobení. Záleží jen na vaší zručnosti a fantazii, jak bude konečný výsledek vypadat.