S kácením stromu na zahradě opatrně, za jeho odstranění bez povolení až stotisícová pokuta

Pročištění zahrady je nutné, někdy ale může přijít opravdu draho, jako například v případě nepovoleného kácení stromů.

Kácení kmene stromu i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Jaro se neúprosně blíží a vy jste měli celou zimu na to, abyste se rozhodli, co dál se svou zahradou. Zatímco já plánuji vysadit nové ovocné stromy a rozhoduji se, které zvolím, někteří zahradníci řeší opačné dilema. Tedy co se stromy, které jsou již na zahradě nepotřebné. Pokud máte ale vyhlédnutý strom, který je například už starý a neplodí, esteticky nevyhovující, nebo napadený škůdci, měli byste vědět, co to obnáší. A to ještě dříve, než začnete konat.

Kdy můžete kácet bez povolení

Ač si člověk řekne, že co dělá na svém pozemku nemusí nikoho zajímat, opak je pravdou. Platí to i v případě, že se chystáte pokácet strom. Zatímco větve od souseda zasahující na váš pozemek mají jasného pána, jak jsme na Chalupářích-Zahrádkářích psali, u stromu stojícího výhradně na vašem pozemku nemusíte nutně vždy rozhodovat jen vy. Pokud se jedná o strom, který ohrožuje bezpečnost, majetek či zdraví, můžete strom skácet i bez povolení.

Plevel na pozemku - bolševník

S plevelem na zahradě opatrně, likvidace bolševníku může stát i statisíce korun

Web RizikaBezRizika ovšem říká, že je nutné pořídit kvalitní fotodokumentaci a ideálně také posouzení od pověřené osoby. Tyto důkazy pak musíte nahlásit do 15 dnů od pokácení na příslušném obecním úřadě. Zde záleží, jak to daný orgán vyhodnotí. Může nařídit náhradní výsadbu, případně nařídí vyplacení určité částky do rozpočtu obce. Tato částka bude následně použita na zlepšení životního prostředí. O povolení rozhodně není nutné žádat v případě, kdy má kmen obvod do 80 cm a výšku do 130 cm nad zemí.

Kdy je povolení nutností

Bohužel, někdy ale hrozí poměrně vysoké pokuty, jako je tomu i v případě pálení trávy na zahradě, o čemž Chalupáři-Zahrádkáři psali. Magická dvojice 80 a 130 cm projde bez problémů, pokud se jedná o solitéry. Jsou-li ale tyto stromy součástí stromořadí či důležitého krajinného prvku, povolení si rozhodně vyřídit musíte.

Alej stromů iZdroj fotografie: Piqsels
U stromořadí hrozí pokuta vždy

Web Kurzy říká, že v případě nedodržení pravidel hrozí fyzické osobě pokuta až 20 000 Kč a v jedná-li se o skupinu dřevin, výše pokuty se může vyšplhat až ke 100 000 Kč. Právnickým osobám se nedovolené kácení může prodražit až na 1 milion korun. „Jednou jsem o povolení žádal, na zahradě jsem měl obrovský strom. Pracovník životního prostředí vyhodnotil, že strom není v dobrém stavu, město jej na vlastní náklady pokácelo,“ říká pan Lukáš z Telče.

Jak nakládáte se stromy na zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články