Keř našich babiček: Hlošina okoličnatá se dá využít i na marmeládu

Zapátrejte v herbářích našich babiček – dost možná tam narazíte na něco opravdu nevšedního. Budou-li to malé červené plody, pak se díváte na hlošinu okoličnatou.

Keř našich babiček: Hlošina okoličnatá vám dá plody i na marmeládu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hlošina okoličnatá (Eleagnus umbellata) je velmi zajímavý keř, který v našem okolí často zůstává nepovšimnut. Naše babičky však znaly tajemství jeho skrytých pokladů. hlošina svými jemnými bílými a žlutými květy, které provoní vzduch, okouzluje nejen oko, ale nese v sobě i příslib lahodných marmelád a džemů.

Půvaby zapomenuté hlošiny okoličnaté

Hlošina se svými bílými a žlutými květy zdobí naši krajinu svou voňavou přítomností od května do června. Tyto samosprašné květy lákají včely a naplňují vzduch sladkou, lákavou vůní. I když jsou květy krásné, skutečné poklady skrývají podzimní plody.

Keře hlošiny poskytují bohatou úrodu lahodných a výživných plodů, často označovaných jako podzimní olivy. Tyto malé sladké plody jsou plné důležitých živin, které prospívají našemu zdraví. Dozrávají od září do listopadu a nabízejí jedinečnou podzimní pochoutku.

Vlastnosti podzimních oliv

Podzimní olivy jsou obvykle velké asi 1 cm a mají sytě karmínový odstín. Rostou ve shlucích na mladších i starších větvích. Na rozdíl od některých trpkých plodů, jako je rybíz nebo arónie, mají podzimní olivy v plné zralosti příjemně sladkou chuť.

Pokud si myslíte, že v našich končinách roste jen několik málo druhů ovoce, pak se nenechte mýlit iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud si myslíte, že v našich končinách roste jen několik málo druhů ovoce, pak se nenechte mýlit

Způsoby využití plodů hlošiny

Podzimní olivy lze využívat různými způsoby, takže jsou všestranným doplňkem vašich kulinářských pokusů. Zde je několik nápadů na jejich využití v kuchyni:

  • Konzumace v syrovém stavu: Podzimní olivy můžete jíst čerstvé, přímo z keře. Nejsou hořké jako některé plody a mají sladkou, šťavnatou chuť.
  • Zavařeniny a džemy: Z těchto lahodných plodů můžete připravit domácí džemy, marmelády nebo zavařeniny. Jejich přirozená sladkost je pro tyto přípravky ideální.
  • Sirupy: Z podzimních oliv lze vařením s cukrem a vodou připravit aromatické sirupy. Tyto sirupy lze použít na palačinky, vafle, zmrzlinu nebo do koktejlů a nápojů.
  • Nakládání a kvašení: Zvažte možnost nakládání podzimních oliv, abyste získali pikantní a jedinečný přírůstek do svého sortimentu nakládaných plodů. Můžete také experimentovat s technikami kvašení a vytvořit tak podzimní olivové lektvary bohaté na probiotika.
Zapátrejte v herbářích našich babiček – dost možná tam narazíte na něco opravdu nevšedního iZdroj fotografie: Depositphotos
Zapátrejte v herbářích našich babiček – dost možná tam narazíte na něco opravdu nevšedního

Zdravotní účinky podzimních oliv

Kromě lahodné chuti mají podzimní olivy řadu zdravotních výhod:

  • Regulace hladiny cholesterolu: Tyto drobné plody pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu, a jsou tak zdravou volbou pro srdce.
  • Bohaté na vitamíny: Podzimní olivy jsou bohaté na vitamíny A, C a E a základní minerály, které podporují celkovou pohodu.
  • Antibakteriální vlastnosti: Mají vynikající antibakteriální vlastnosti, které přispívají k lepší funkci imunitního systému.
  • Antioxidanty: Tyto plody jsou bohaté na antioxidanty a karotenoidy a poskytují ochranu před oxidačním stresem.
Hlošina je u nás velmi opomíjený keř. Vyskytuje se ve více varietách a plody jsou výborné

Jaké nevšední druhy tuzemského ovoce využíváte ve své kuchyni vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články