Klasické chyby při grilování: Základem úspěchu je čistý rošt

Jakmile se venku konečně oteplí, každý se těší na grilování a společný čas strávený s rodinou a přáteli. Tyto chyby však mohou vaše grilovací snahy zmařit.

i Zdroj fotografie: GALAXY 2018 A7 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pokrmy připravované na grilu mají svou specifickou chuť. Ať už se rozhodnete pro maso, zeleninu nebo grilovaný sýr, vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Základem úspěšného grilování jsou kromě vhodné teploty a dodržování určitých postupů také čistota použitého nářadí a grilovacího roštu. Těmto nejčastějším chybám byste se měli v každém případě vyhnout.

Špatná teplota

Teplota uvnitř grilu zodpovídá za rovnoměrné propečení připravovaného jídla. Příliš vysoká teplota může potraviny z vnější strany připálit, přestože uvnitř zůstanou nedodělané. Naopak pokud se teplota neudrží dostatečně vysoko, příprava pokrmů bude mnohem delší a maso i zelenina tak přijdou o svou šťávu. Výsledek nebude ani zdaleka tak chutný, jak byste rádi.

Mastný rošt grilu

Dalším častým problémem je připálená mastnota na grilovacím roštu. Pokud jej nebudete pravidelně čistit, špína na něm ovlivní nejen výslednou chuť jídla, ale také zvýší riziko jeho připálení. Navíc se během opakovaného přepalování mastnoty z roštu uvolňuje velmi nepříjemný zápach. Vždy, jakmile gril vychladne, rošt důkladně omyjte. Pravidelné čištění vám ušetří spoustu času i práce. 

Časté otáčení jídla

Pokud budete maso příliš často otáčet z jedné strany na druhou, rychleji se vysuší. Nadměrným otáčením zeleniny zase zaručeně zajistíte její rozpad. Všechny potraviny vždy umístěte do správné výšky a pravidelně kontrolujte. Maso ani zelenina by neměly být příliš mastné, to by vám mohlo způsobit nepříjemné žaludeční potíže.

jak správně grilovat iZdroj fotografie: Pixabay

Špatná doba grilování

Vždy byste měli vědět, jak dlouhou tepelnou úpravu daný druh masa vyžaduje, abyste zahubili veškeré bakterie. Zeleninu je důležité hlavně nepřipálit, jinak se připravíte o prospěšné látky. Nezapomínejte že ryba potřebuje daleko méně času než kuřecí nebo hovězí maso. Dobu grilování pozitivně ovlivní také správná příprava jídla. Správně zvolená tloušťka vám zajistí rovnoměrné propečení a dokonalou chuť.

V některých případech je lepší na rošt umístit grilovací plechy. Díky nim vám menší kousky masa nebo zeleniny nepropadnou a nespálí se. Vždy dbejte na to, aby nástroje, které při grilování používáte, byly čisté a vyvarujte se používání stejných příborů na syrové opečené maso. Tak se vyhnete nákaze některými bakteriemi a trávicím potížím.

Jak správně grilovat

Jaká pravidla při grilování dodržujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články