Dávno zapomenutý recept: přírodní domácí kompot z hroznů vás oslní svou jedinečnou chutí i rychlou přípravou

                   

Z hroznů vinné révy se obvykle připravuje alkoholické víno, ovšem mohou se proměnit i v lahodnou hroznovou marmeládu nebo třeba ve velmi chutný kompot. Zapomeňte na zavařovací hrnec, dlouhou sterilaci nebo jiné obtížné postupy. Tato surovina je tak geniální, že potřebuje jen cukr a docela obyčejnou zavařovací sklenici. Naučte se ten nejjednodušší postup na přírodní domácí kompot z hroznů. Určitě si ho zamilujete.

Základní recept na kompot z vína

Pokud s přípravou kompotů teprve začínáte, nemusíte se učit žádné složité postupy. Potřebovat budete jen:

  • zavařovací sklenice,
  • zralé vinné hrozny.
  • vodu,
  • velký hrnec.
iZdroj fotografie: Canva

A jak na to? Nejdříve hrozny dobře omyjte a rozeberte je na jednotlivé kuličky. Vyhoďte všechny nahnilé nebo jinak podezřelé (mnohdy je důležitým varováním hnědý prstenec okolo stopky). Poté navršte ovoce do předem dobře vymytých a vysušených sklenic a každou dávku zasypte 1 lžící cukru. Poté vše zalijte studenou vodou z kohoutku, dokud nebudou sklenice téměř plné. Několik milimetrů od víčka však nechte jako rezervu.

iZdroj fotografie: Pexels

Poté se zaměřte na dobré rozpuštění cukru. Sklenice pevně uzavřete a začněte s nimi třást až do doby, dokud se cukr perfektně nerozpustí. Poté vložte sklenice do horké vody dnem vzhůru a vařte 5 minut. Jde o dostatečně dlouhou dobu, protože cukr je sám o sobě skvělým konzervantem. Pak už stačí vše jen nechat vychladnout a uložit do spíže nebo na jiné chladné místo (lednice se rozhodně nedoporučuje).

Nevýhody jednoduché konzervace hroznů

Ne vždy je bohužel tento postup účinný, i když je jednoduchý. Zároveň inklinuje k nepříjemným chybám. A které to jsou? Pokud nejste při třepání dostatečně pečliví (nebo ho dokonce úplně vynecháte), pak cukr ve sklenicích často zůstává nerozpuštěný. Obvykle se také liší míra sladkokyselosti jednotlivých kompotů. Jestliže tedy připravujete více várek, nemůžete si být nikdy na 100 % jistí jejich konečnou chutí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Některé jsou až příliš kyselé, jiné zase málo sladké, ale to bohužel zjistíte až v zimě, kdy se ovoce rozhodnete konzumovat. Často se také objevuje u tohoto typu konzervovaného jídla plíseň. A to zejména ve chvíli, kdy sklenice pro přípravu kompotu z hroznového vína dostatečně dobře nevysterilizujete. Někdy pomůže ponechání v hrnci po delší dobu, pak se však bobule často nepříjemně rozvaří.

Podrobný postup na dokonalý hroznový kompot

Nebojte se, stále půjde o recept na hroznový kompot bez konzervantů. Postup je sice trochu pracnější, ale péče, kterou mu věnujete, se vám bohatě vrátí. Stačí se inspirovat u našich babiček, ty dávaly do hroznového kompotu hřebíček, což je velmi dobrý nápad, protože takový kompot skvěle voní i chutná. A pokud vás odrazuje příliš velké množství cukru, můžete ho bez obav nahradit stévií nebo jinými sladidly.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Na jednu velkou sklenici bude potřebovat:

  • 300 gramů hroznů,
  • 2–3 hřebíčky,
  • 30 gramů cukru,
  • 200 ml vody.

Hrozny se nejdříve dobře omyjí a scedí. Poté se vloží do studené vody, kde se nechají 10 minut odmočit. Pak je třeba vodu vyměnit a celý postup zopakovat. A jak připravit sirup? Do hrnce vložte cukr, hřebíčky a vodu. Nechte vařit asi 5 minut na mírném ohni. Poté stáhněte a počkejte, dokud sirup nevychladne. Hrozny naskládejte do sklenic, zalijte sirupem a vařte 20–25 minut. Nechte vychladnout a uskladněte v temnu a chladu.

iZdroj fotografie: Unsplash

Recept na chutnou hroznovou marmeládu

Opět jde o recept bez konzervantů a zároveň další možnost, která vám dovolí zpracovat plody vinné révy. Je báječná a nepotřebuje ani příliš cukru. Pokud používáte skutečně zralé hrozny, pak si vystačíte jen se 150 g cukru na 1 kg ovoce. Doporučujeme přidat také jeden sáček vanilkového cukru, nic dalšího však už opravdu nebude třeba. Pro začátek hrozny omyjte, rozeberte a nechte okapat. Používejte vždy co nejčerstvější ovoce.

Malé bobulky nechte vcelku, ty velké rozpulte a očistěte od semínek. Není to nutné, ale usnadní vám to práci. Do velkého kastrolu vložte hrozny, cukr a vanilku nebo vanilkový cukr. Vše nechte 2 hodiny probublávat za občasného promíchání. Jakmile ovoce pustí šťávu, vyvařte je na střední teplotu, dokud marmeláda dostatečně nezhoustne. Mělo by stačit 20 minut. Poté ji už jen naplňte do sklenic a nechte vychladnout.

Také připravujete chutné recepty z hroznového vína?

Jednoduchý kompot z hroznového vína zvládne opravdu každý, podívejte se na videonávod
Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články