Křupavé a lahodné okurky na finský způsob: I po roce chutnají pořád skvěle

Aby byly letos vaše nakládané okurky opravdu lahodné a křupavé, zkuste je naložit na finský způsob. Chce to jen pár vhodných ingrediencí.

Nakládané okurky s citronem jsou křupavé, chutné a pikantní i Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0
                   

Existuje mnoho způsobů konzervace okurek, ale jeden z nich vyniká – nakládání ve finském stylu. Podle tohoto receptu se okurky promění v neuvěřitelně aromatickou a křupavou pochoutku, která nepochybně zaujme chuťové pohárky celé rodiny.

Jak připravit okurky na finský způsob

Potřebovat budete jen několik málo ingrediencí. A pokud budete při odměřování a vážení jednotlivých položek opravdu pečliví, pak se vám recept zaručeně povede.

  • Čerstvé okurky, 2 kg
  • Voda, 1,5 litru
  • Sůl, 60 g
  • Krystalový cukr, 100 g
  • 8% potravinářský ocet, 100 ml
  • Hořčičná semínka, 1 lžička
  • Bobkový list, 3 kusy

Jak postupovat při přípravě receptu

Čerstvé okurky ponořte do vody a nechte je asi 2 hodiny namočené. Tento krok pomáhá hydratovat a připravit okurky na nakládání. Po namočení je důkladně omyjte a nakrájejte na 3 až 4 díly podle jejich velikosti. To nejen napomáhá lepšímu vstřebávání chutí, ale také zlepšuje strukturu hotového výrobku. Ve velkém hrnci o objemu alespoň 4,5 litru smíchejte vodu, kamennou sůl, krystalový cukr, bobkové listy a hořčičná semínka a vytvořte nálev. Přísady dobře promíchejte a hrnec postavte na sporák, aby se směs začala vařit.

Jak poznat okurky k naložení? Podívejte se na barvu jejich ostnů iZdroj fotografie: Depositphotos
Pokud chcete letos vyzkoušet nový recept na nákladné okurky, zkuste to po finsku

Jakmile nálev dosáhne bodu varu, přidejte potravinářský ocet a nechte směs opět přejít do varu. V této fázi opatrně vložte připravené části okurek do horkého nálevu. Nechte okurky v nálevu asi 4 až 5 minut, nebo dokud nezískají krásný olivový odstín. Po namarinování je vyjměte z hrnce a uložte do předem sterilovaných sklenic (vyzkoušet můžete třeba ultrarychlý způsob sterilizace). Okurky ve sklenicích zalijte horkým nálevem a dbejte na to, aby byly zcela ponořené. Sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.

Chlazení a uzavírání sklenic

Vše otočte dnem vzhůru a ujistěte se, že jsou víčka zcela zajištěna. Sklenice zakryjte silným ručníkem a nechte je přirozeně vychladnout. Tento proces chlazení pomáhá vytvořit správné těsnění a uchovat okurky po delší dobu. Po vychladnutí jsou nakládané okurky finského typu připraveny ke skladování. Skladujte je na chladném a tmavém místě, například ve sklepě nebo chladné spíži, abyste zajistili jejich dlouhou trvanlivost a zároveň zachovali jejich výjimečnou chuť a křupavost.

Pokud chcete letos vyzkoušet nový recept na nákladné okurky, zkuste to po finsku iZdroj fotografie: Pixabay
Finský styl konzervace dodá okurkám nevšední lahodnou chuť a báječnou křupavost

Tento způsob konzervace nejen zachycuje podstatu okurek, ale také vytváří chutnou a zdravou pochoutku, kterou si můžete vychutnat během chladnějších měsíců. Ať už si je dopřejete jako samostatnou svačinu, přílohu nebo třeba součást salátu, určitě vás příjemně překvapí.

Jak uchováváte okurky na zimu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články