Nakládané a fermentované okurky probudí v této zelenině novou paletu chutí. Stačí přidat do láku jednu neobvyklou ingredienci

Nakládané okurky lze připravit mnoha způsoby. Některé z nich jsou však mnohem lepší než jiné. Vyzkoušejte jeden osvědčený od našich babiček.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nakládané okurky mají v českých zemích poměrně dlouhou tradici. A není divu – okurky samy o sobě jsou velmi levnou zeleninou a k jejich ideální úpravě stačí málo. A to zvláště ve chvíli, kdy se jedná o nakladačky, jež mají samy o sobě velmi tenkou slupku a po naložení díky tomu dokážou nádherně křupat.

Jednoduchý postup na naložené okurky

Pro začátek si připravte seznam potřebných ingrediencí. Na každou sklenici na okurky o objemu 1 litru budete potřebovat:

  • 1 list křenu,
  • 1 malý list z třešně, vinné révy nebo rybízu,
  • 1 feferonku (volitelně),
  • 4 kuličky pepře,
  • 1 bobkový list,
  • 4 lístky estragonu

Naopak hořčice by se dávat neměla, i když je to u nás často zvykem. K těmto ingrediencím se totiž nehodí.

Jak naložit okurky do sklenic

Sklenice vymyjte a dobře sterilujte. Naskládejte do nich koření a následně i okurky. Nakonec je přelijte nálevem. Ten se připravuje ze 100 gramů soli na 1 litr vody. V láku se okurky nechají 5 až 6 dní kvasit. Sklenice je třeba uložit na teplé místo a zakrýt víčky, jinak nebude proces fermentace pravděpodobně probíhat správně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Postavte je však na tác nebo do vhodné nádoby, která dokáže zachytit tekutinu, jež může se sklenic vytékat. Po uplynutí stanovené doby je třeba lák vyměnit a zalít okurky ještě jednou stejně připraveným roztokem. Následovat by mělo asi čtyřdenní kvašení. A jak poznat, že jsou okurky hotové? Na dně sklenice se objeví bílý povlak a rovněž přestane docházet ke vzniku bublin.

Jak uchovat fermentované okurky

Nakonec stačí okurky jen dobře opláchnout, narovnat do čistých sklenic a zalít studenou vodu. Vše dobře utěsněte a přemístěte do lednice. Tady bez potíží vydrží i několik týdnů, musíte jen občas vyměnit vodu a okurky vyjímat čistým nástrojem.

Jak připravujete fermentované okurky vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články