Zálivka patří u okurek mezi nejdůležitější podmínky jejich prosperity. Škodí nedostatek vody, ale i její nadbytek.
Okurky, vědecky známé jako Cucumis sativus, patří do čeledi Cucurbitaceae, kam patří také melouny, dýně a tykve. Tato teplomilná zelenina se skládá převážně z vody, takže je mimořádně hydratační. Jedním z fascinujících aspektů okurek je jejich tendence k rychlému růstu za správných podmínek, kdy od výsadby do sklizně uplyne jen asi 50 až 70 dní.
Něco málo z botaniky
Okurky jsou jednodomé, což znamená, že na jedné rostlině vytvářejí samčí i samičí květy. Tato vlastnost má zásadní význam pro strategie opylování, zejména ve velkých zemědělských provozech. Kromě toho mohou být okurky citlivé na kvalitu a vlhkost půdy, často vyžadují důslednou zálivku a dobře propustnou půdu, aby se předešlo chorobám, jako je třeba obávaná hniloba kořenů, jak píše web iReceptář.
Ne vždy je však jasné, kolik vody je třeba použít. Ke konci léta se ovšem u vzrostlých rostlin můžete řídit jednoduchým pravidlem, které říká, že na každý metr čtvereční musíte použít alespoň 5 litrů vody. To by mělo bohatě stačit – větší zálivku jim dopřávejte jen za opravdu extrémního sucha nebo v písčité, rychle vysychající půdě (je však lepší tuto zeleninu ochránit správným mulčem – podle webu TopRecepty jí pomůže mnohem víc, než nechtěné přelévání).
Čím hnojit okurky v srpnu
Chcete-li, aby okurky plodily výrazně déle, než je tomu zvykem, je právě nyní ideální doba pro to něco udělat. I přes veškerou snahu, úrodnou půdu a vhodné hnojení již začínají rostliny žloutnout a celkově se úroda již snižuje. Mezi základní stavební prvky téměř všech druhů rostlin patří zejména dusík, draslík a fosfor. Ty lze zakoupit v různých specializovaných obchodech v předem připravených směsích.
Ale můžete si také doma snadno vyrobit směs bohatou na potřebné a užitečné živiny. Druhá varianta bývá zpravidla výrazně levnější a šetrnější jak k životnímu prostředí, tak i k vašemu vlastnímu zdraví. Dobře vám tak poslouží třeba hnojivo z pšeničných otrub, popela, octa a tabáku (stačí tyto složky s míchat v poměru 2:2:1:1 a používat každé tři týdny. A nezapomeňte ani na jejich správné zaštipování, o tom už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.