Lidové hnojivo našich babiček: Chlebová zálivka podpoří růst každé rostliny

Domácí odpad nemusí vždy skončit v koši. Například staré pečivo se skvěle hodí pro přípravu báječného hnojiva.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V době, kdy v zahradnických obchodech převládají syntetická hnojiva, může návrat k tradičním, léty prověřeným metodám péče o rostliny přinést jedinečné uspokojení. Jsou totiž levnější, ekologičtější a jako bonus tak trochu přispějete i k ekologii. Tak to alespoň vidím já. Mezi těmito staromódními postupy vyniká (alespoň podle magazínu iReceptář) používání starého chleba. Skrývá v sobě totiž živiny pro celou zahradu.

Jak využít chléb jako hnojivo

Chléb se vyrábí z mouky, vody a často i z kvasnic, což jsou složky, které se při správném použití velmi rychle rozkládají na živiny prospěšné pro rostliny. Při rozkladu chleba se uvolňuje uhlík, dusík a další stopové minerály, které obohacují půdu a podporují zdravou mikrobiální činnost. Kvasnice v chlebu mohou také přispívat k úrodnosti půdy tím, že rozkládají organické materiály do forem přístupnějších pro kořeny vašich rostlin, jak uvádí web MagazínDoma.

Bohatou úrodu borůvek zařídí starý chleba a kávová sedlina v půdě

Příprava chlebového hnojiva

Chléb roztrhejte na malé kousky, vložte je do kbelíku a zalijte převařenou vodou, aby se urychlil rozklad. „Teplo pomáhá chléb rychleji rozložit a zabraňuje růstu plísní. Když použijete studenou vodu, spíše se vám zkazí,“ radí čtenář Radim N. z Hloubětína, který nám o chlebovém hnojivu do redakce také napsal. Poté přikryjte nádobu utěrkou nebo víkem a nechte ji na teplém a tmavém místě asi týden odpočívat. To umožní chlebu zkvasit a rozložit se na kaši.

Aby se zelenině na vaší zahradě dařilo, nemusíte vždy sahat jen pro drahá hnojiva. Místo tohoto zužitkujte domácí odpad. iZdroj fotografie: Freepik
Aby se zelenině na vaší zahradě dařilo, nemusíte vždy sahat jen pro drahá hnojiva. Místo tohoto zužitkujte domácí odpad

Po týdnu směs dobře promíchejte, aby se všechen chléb rozpustil v homogenní tekutinu. Tuto směs přeceďte, abyste odstranili všechny velké částice a jste připraveni na hnojení. Ještě předtím však musíte sáhnout po správném ředění, obecně se doporučuje smíchat jeden díl chlebové tekutiny s deseti díly vody. Ke hnojení ji pak použijte jednou týdně. Skvěle se hodí třeba i pro sazenice, u kterých dokáže  podpořit růst a proces zakořeňování, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.

Snadná výroba hnojiva ze starého chleba – podrobný návod

Jak využíváte zbytky pečiva vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články