Aby lžíce už nikdy nespadla do misky horké polévky: Palčivý problém vyřeší obyčejný kolíček

Zkuste využít ideální místo na odkládání lžíce během ochutnávání pokrmů, které už jednoduše opravdu nejde přehlédnout.

i Zdroj fotografie: Fornax / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Během vaření často potřebujete pokrm ochutnat, a proto hledáte lžíci, kterou jste při předchozím použití někam ledabyle odhodili. Řešení je ale snadné, stačí využít obyčejný kolíček na prádlo a ve většině případů máte po problému. Obyčejným kolíčkem na prádlo totiž můžete udržet lžíci na okraji pánve či hrnce ve správné poloze.  

Kolíček na prádlo dokáže divy 

Jediné, co musíte udělat, je připevnit kolíček na prádlo k rukojeti vařečky. Jakmile je kolíček dobře umístěn ( nekýve se, ani nenahýbá), můžete lžíci umístit na okraj hrnce. Důležité je použít dřevěný kolíček a nikoliv plastový, aby se vlivem tepla neroztavil. Tak budete mít lžíci pro míchání nebo ochutnávaní stále při sobě.  

Další možností je nechat lžíci v otvoru rukojeti hrnce nebo pánvičky. Je to skvělá alternativa na umístění lžíce, abyste ji měli neustále u sebe. Pomine také nebezpečí roztavení plastové lžičky, když ji necháte poblíž rozpálené plotny. Možná vás někdy nenapadlo toto řešit, ale uznejte, že to vypadá jako skvělý nápad.  

dřevěné lžíce s kořením iZdroj fotografie: Pexels

Zabraňte vzniku přebytečné pěny

Při vaření potravin jako je rýže, nebo těstoviny, se často stává že pěna, která se při vaření vytváří, tzv. uteče a zaneřádí celý sporák. Pěna se vytváří pravděpodobně kvůli přebytečnému škrobu a problém snadno vyřešíme pomocí jednoduchého triku. Tvorbě bublin, a tedy také pěny, zabrání dřevěná vařečka položená na horní straně nebo pánve.

Dřevo rozbije povrchové napětí a bubliny se proto přestanou okamžitě tvořit. Vařečka má také nižší teplotu než vařící voda, a proto začnou bubliny, které se jí dotknou, rychle kondenzovat a vytvoří se pára. Jakmile se však vařečka zahřeje, tyto benefity částečně zmizí.

Přetečení hrnce zabrání máslo

Místo vařečky můžete použít i kousek másla. Tím strany hrnce jednoduše pomažte a kypící pěna po nich sklouzne zpět. Tato ochranná vrstva vydrží poměrně dlouho, znečištění sporáku se tak velmi pravděpodobně zcela vyhnete.

Kam dáváte lžíci při vaření vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články