Zaměřte se na správné skladování mrkve a vychutnávejte si její sladkou chuť a šťavnatost až do jara. Stačí dodržovat tato jednoduchá pravidla a uložit ji na vhodné místo.
Aby vám uložené potraviny nezplesnivěly nebo neshnily, musíte je uchovávat místě s těmi nejlepšími podmínkami. Ty se mohou mezi jednotlivými druhy mírně lišit. Pokud se však vyhnete některým nejčastějším chybám, úspěch máte téměř zaručen. Podle internetového portálu Dobrá semena vám mrkev vydrží uskladněná i po dobu 120 – 180 dnů. V redakci jsme se rozhodli tyto rady ověřit na části vlastních zásob a jsme zvědaví na výsledek.
Tajemství správného skladování
Stejně jako většina čerstvých sklizených plodů, i mrkev vyžaduje především tmavé, suché a chladné prostředí. Příliš vysoká vlhkost by mohla způsobit šíření bakterií, houbových chorob, nemocí i plísní. Ideálním místem bývá často sklep, avšak musí v něm docházet k pravidelné výměně vzduchu, na což jsme již dříve upozorňovali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři.
Nízká teplota a vlhkost
Přestože se mrkvi lépe daří v nízké teplotě, v lednici vám vydrží maximálně týden, jak potvrzují i informace internetového portálu Skladnička. Teplota v místnosti, kam se rozhodnete tuto zeleninu uložit, by se měla zpravidla pohybovat okolo 1 °C. Rozhodujícím faktorem je především vlhkost, jejíž koncentrace je v ledničce až příliš vysoká. Z toho důvodu je skladování mrkve bez vhodného sklepa nebo garáže často dosti problematické.
Využijte písek
Podmínky pro dlouhodobé uchovávání mrkve vám vylepší obyčejný písek. Touto směsí od sebe oddělíte jednotlivé vrstvy v bedýnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a zároveň podpoříte odvod vlhkosti, jak jsme již dříve psali v článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Místo něj lze využít také vermikulit, což je minerální přísada běžně používaná k obohacení pěstebních substrátů.
Vyhněte se blízkosti ovoce
V každém případě byste bedýnky s mrkví měli umístit v dostatečné vzdálenosti od jablek nebo banánů, které uvolňují ethylen. Tento hormon podporuje proces dozrávání a nezřídka zapříčiní vznik hniloby. Před uskladněním ořízněte vrchní část zeleniny o 1 cm. Tento krok pravidelně provádí i naše čtenářka Hanka F. z Grymova: ,,Mrkev před uskladněním seříznu, pokud ji dávám do sklepa. Když vím, že bude v teple, dám ji ještě důkladně vysušit, aby nezačala klíčit.”