Pokud se naučíte skladovat mrkev tak, jako naši předkové, nebudete muset tu z obchodu kupovat klidně až do poloviny léta.
Chytré skladování mrkve až po dobu jednoho roku, je praktickým způsobem, jak si zajistit stálé zásoby této výživné zeleniny. Správnými postupy můžete zachovat čerstvost a chuť mrkve po mnoho měsíců. Jak na to?
Příprava mrkve ke skladování
Začněte jemným oklepáním zeminy ze sklizené mrkve. Je nutné s ní zacházet opatrně, aby nedošlo k otlakům nebo pořezání, protože poškozená mrkev se může rychleji zkazit a mít negativní vliv také na ostatní skladované mrkve. Poté odstraňte zelené vrcholky. Ty totiž mohou odčerpávat vlhkost z kořenů a způsobit jejich vysychání nebo hnití. Zastřihněte je těsně u korunky. Nakonec mrkev roztřiďte podle velikosti. Tento krok je zásadní, protože zajišťuje rovnoměrnost skladování a pomáhá identifikovat poškozené nebo nemocné kusy.
Ideální podmínky pro skladování mrkve
Optimální teplota pro skladování mrkve je podle informací z webu TopRecepty -2 až +2 °C a vlhkost 90 – 95 %. Tyto podmínky pomáhají udržet čerstvost mrkve a zabraňují jejímu vadnutí nebo hnití. A v čem tuto zeleninu skladovat?
- Dřevěné nebo kartonové krabice: Tyto materiály umožňují určitou cirkulaci vzduchu, která je zásadní pro prevenci plísní a hniloby. Vždy je však umisťujte dále od stěn, abyste zabránili nasáknutí vlhkosti, která by mohla vést k hnilobě.
- Cibulové slupky nebo borové piliny: Dno úložných boxů můžete vyložit cibulovými slupkami nebo borovicovými pilinami, které pomohou absorbovat přebytečnou vlhkost a vytvoří ochrannou bariéru proti přímému kontaktu s boxem.
- Směs křídy a písku: Směs křídy a písku lze použít k obalení mrkve. Pomáhá absorbovat vlhkost a udržuje mrkev suchou.
Další možnost: Uchovávání v zemi
V teplejších oblastech je podle webu iReceptář možné nechat mrkev v zemi tak dlouho, jak je potřeba, a využít tak „přírodní chladničku“. Před prvním velkým ochlazením je však vhodné záhon s mrkví přikrýt slámou. Ta jí poskytne přirozenou izolaci a ochranu před mrazem. Mrkve pak můžete sklízet v bezmrazých dnech až do jara jako já. A vyzkoušet můžete i její skladování v plastových sáčcích nebo pod vrstvou písku, jak Chalupáři-Zahrádkáři doporučovali v minulosti. Z nabízených možností si jednoduše vyberte tu, která vám bude vyhovovat nejlépe.