Odteď už nálev z okurek nikdo nikdy nevylije: Uplatnit ho lze během úklidu, léčby nachlazení nebo leštění dřevěných povrchů

Nálev z okurek řada lidí považuje za odpad. Je to ovšem škoda – v domácnosti má ještě mnohá nápaditá využití.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Obvykle je nálev z okurek tím, co velmi rychle zamíří do záchodu nebo do dřezu, protože zatímco o křupavou naloženou zeleninu většina lidí stojí, o kyselém láku se to už říci nedá (i když výjimky se samozřejmě najdou). Ve skutečnosti jde o nefalšovaný poklad, který skončí zapomenut v odpadu neprávem.

Čaj na posílení zažívání

Většina okurkových nálevů obsahuje kopr (kopr vonný – Anethum graveolens). A právě kopr má skvělý vliv na naše zažívání. Z jedné lžíce této nasekané bylinky si lze připravit čaj, který vám přinese úlevu v mnoha oblastech. Je například doporučován při problémech s ledvinami nebo ve chvíli, kdy trpíte špatným zažíváním.

Kojícím ženám se pak doporučuje pro lepší tvorbu mléka. A abychom nezapomněli, kopr pozitivně působí i na produkci žaludečních šťáv. Pokud chcete tento jeho účinek podpořit, přidejte si do čaje lžičku nálevu z okurek. Chuť sice nebude nijak oslňující, ale vaše problémy vezmou rychle za své.

Leštění dřevěných povrchů

Nálev z okurek obsahuje poměrně vysoké množství soli. To bývá důvod k tomu, proč ho většina lidí nekonzumuje. Nadbytek tohoto minerálu ve stravě totiž zvyšuje riziko hypertenze a srdečních onemocnění. Ovšem objevit se mohou rovněž otoky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mimochodem – doporučený denní příjem soli pro zdravého člověka je maximálně 5 gramů. Ovšem sůl vám může pomoci i s čištěním odolných skvrn, a to zvláště těch, které se nacházejí na dřevu, do něhož se často dokážou doslova vsáknout. A nebojte se – charakteristické aroma obvykle velmi brzy vymizí.

Perfektní prostředek proti kocovině

Pokud to přeženete s alkoholem, může vám skvěle pomoci nálev z kyselých okurek a rajčatová šťáva. Je totiž prokázáno, že nálev z kyselých okurek patří mezi nejúčinnější prostředky určené pro přirozené odbourání kocoviny. Dodá totiž tělu řadu chybějících prvků, takže si jedním dechem poradí i s bolestí hlavy. Aby však byl nálev ještě účinnější, smíchejte jednu sklenici se sklenicí rajčatové šťávy. Dohromady totiž tyto ingredience vytvoří velmi účinnou směs plnou užitečných látek.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ovšem využít můžete i další prostředky. Na bolesti hlavy způsobené kocovinou se skvěle hodí i :

  • Vajíčkový koktejl
  • Citrusová šťáva
  • Jakýkoli kvašený mléčný nápoj

Vyrobte si marinádu na maso

Chcete, aby bylo maso, které připravujete k pečení nebo třeba ke grilování, nádherně křehké a šťavnaté? Pak pro jeho naložení použijte právě okurkový lák. Přidat do něho můžete samozřejmě i další ingredience. A pamatujte také na to, že maso by si mělo v této směsi pobýt alespoň půl hodiny. Nálev z okurek se také skvěle hodí třeba k dochucení zeleninových směsi nebo čočkové kaše. V jejím případě velmi jemně a chutně nahradí ocet.

Přírodní cesta pro ochranu a podporu činnosti jater

Jak používáte zbylý nálev z okurek vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články