Při správném skladování může být česnek bezpečně uchován po mnoho měsíců. Existuje několik způsobů, stačí si vybrat ten správný.
Starodávný způsob skladování česneku zaručí, že ani na konci zimy nepřijde o svou chuť a mnohé cenné látky. A není na něm vůbec nic složitého – stačí se jen inspirovat postupy našich babiček a už nikdy se nebudete potýkat se zkaženou nebo vyschlou úrodou.
Skladování česneku bez beden
Pokud vás také stále rozčilují nejrůznější bedny a boxy plné uskladněné zeleniny, zkuste pro tentokrát česnek skladovat trochu jinak. Jakmile ho totiž řádně vysušíte a přetřídíte, nemusíte ho ukládat do jakýchkoliv nádob. Naopak – nejlépe mu bude volně na vzduchu. Na to však musíte myslet už při jeho sušení a ponechat mu dostatek volné natě.
Díky ní ho pak budete moci jednoduše splést do copů a ty pověsit na vhodném místě. Hlavičky česneku poté odebírejte podle potřeby pro použití v kuchyni nebo třeba v domácí lékárně. Takto uskladněný česnek navíc vydrží bez obtíží až do příští sklizně této zeleniny.
Jak uchovávat česnek běžným způsobem
Nechce se vám plést copy? Pak vyzkoušejte jiné metody. Skvělé jsou například punčochové kalhoty nebo nylonové punčochy. Tato metoda je velmi jednoduchá a používá se již mnoho let. Materiál nylonových punčoch umožňuje dostatečné proudění vzduchu, což pomůže česnek uchovat po dlouhou dobu v perfektním stavu. Vsadit lze ovšem i na různé košíky. Palice česneku stačí umístit do proutěných košíčků a ty uchovávat na suchém, zastíněném místě.
I vzdušně pletené košíky dávají česneku přístup k dostatečné cirkulaci vzduchu. Ovšem tuto zeleninu lze skladovat i v docela obyčejných papírových krabicích, ovšem s vrstvou soli na dně. Dvě až tři vrstvy česneku stačí. A pro větší efekt lze palice česneku ještě rovněž dodatečně posypat solí. Díky tomuto triku si česnek dlouho zachová čerstvou a vynikající chuť. A jak skladovat oloupaný česnek? Ten je možné dát do sklenic a zasypat solí nebo zalít olivovým olejem.
Uskladnění česneku v soli
Potřebujete česnek uskladnit na vlhčím místě? Pak si pomozte malým trikem. Jednoduše ho namočte do koncentrovaného solného roztoku a nechte dobře uschnout. Když jsou jednotlivé stroužky už dostatečně suché, vložte je do bavlněného sáčku a ten pověste na (pokud možno) suché místo. Pamatujte, že vlhkost je pro česnek smrtící a velmi rychle ho dokáže degradovat (především prostřednictvím rozvoje plísní).
Česnek v olivovém oleji
Česnek nasekejte – množství je libovolné a zcela tak závisí na vašich potřebách. Poté nakrájený materiál vložte do sterilizované sklenice a zalijte olivovým olejem. Olej by měl česnek zcela zakrýt, jinak hrozí rozvoj plísní. Takto připravený česnek můžete skladovat v lednici i více než měsíc a dokonce bez potíží vydrží i v chladné spíži. Podle potřeby jen vyjímejte potřebné množství česneku k vaření. Vždy však čistým nástrojem a nikdy prsty.