Nakládané okurky se dají udělat na 1000 způsobů, ten nejlepší zná ale málokdo: Tento fenomenální recept si získá srdce každé rodiny

Zkuste si letos připravit naložené okurky trochu jinak. Uvidíte, že všechny návštěvy budou chtít váš originální recept.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nakládané okurky patří v českých rodinách doslova k majstrštykům. Snad každá rodina má svůj a předávají se z generace na generaci. Čas od času se však vyplatí zkusit i něco nového. Zkusili jste například někdy do okurek přidat česnek nebo třeba pepř? Navíc pokud vše provedete správně, obejdete se během přípravy receptu i bez sterilace.

Nakládané okurky ingredience

Pro začátek je třeba si vzít k ruce ty správné ingredience. Na jejich kvalitě rozhodně nešetřete. Právě ona je totiž pro ideální výsledek naprosto stěžejní.

  • čerstvé okurky
  • čerstvý kopr
  • stroužky česneku
  • listy křenu
  • bobkové listy
  • kuličky černého pepře

Jak si připravit nálev

Ovšem ještě důležitější je rozhodně nálev, který dodá okurkám tu správnou chuť a křupavost. Okurky nakladačky mají totiž mnohem tenčí slupku, která je k podobnému použití přímo stvořená. A správně zvolené ingredience do nálevu, nebo také do láku – chcete-li, tuto jejich vlastnost ještě zvýrazní.

  • voda 1 litr
  • ocet 1 sklenice
  • cukr 1 sklenice
  • sůl 2 polévkové lžíce
iZdroj fotografie: Pixabay

Jak připravit nakládané okurky

Pro začátek dobře vymyjte sklenice a sterilizujte je. Nezapomeňte přitom ani na víčka. Do každé z nich pak vložte 2 listy křenu, 1 až 2 deštníky kopru (podle velikosti), 2 až 3 stroužky česneku, 1 bobkový list a 4 kuličky černého pepře. Následně do sklenic naskládejte malé okurky.

Mezitím si připravte lák. Jednoduše všechny ingredience vložte do hrnce a nechte přejít varem. Rozpis na lák v předchozí části článku by měl vystačit na 5 kusů litrových sklenic. Lák přiveďte k varu a nalijte do sklenic tak, aby byly všechny okurky zcela ponořené. Následně je hermeticky uzavřete víčky, zabalte do ručníku a nechte vychladnout. Žádná sterilace nebude třeba.

Jaký je váš rodinný recept na ty nejlepší konzervované okurky?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články