Zkuste si letos připravit naložené okurky trochu jinak. Uvidíte, že všechny návštěvy budou chtít váš originální recept.
Nakládané okurky patří v českých rodinách doslova k majstrštykům. Snad každá rodina má svůj a předávají se z generace na generaci. Čas od času se však vyplatí zkusit i něco nového. Zkusili jste například někdy do okurek přidat česnek nebo třeba pepř? Navíc pokud vše provedete správně, obejdete se během přípravy receptu i bez sterilace.
Nakládané okurky ingredience
Pro začátek je třeba si vzít k ruce ty správné ingredience. Na jejich kvalitě rozhodně nešetřete. Právě ona je totiž pro ideální výsledek naprosto stěžejní.
- čerstvé okurky
- čerstvý kopr
- stroužky česneku
- listy křenu
- bobkové listy
- kuličky černého pepře
Jak si připravit nálev
Ovšem ještě důležitější je rozhodně nálev, který dodá okurkám tu správnou chuť a křupavost. Okurky nakladačky mají totiž mnohem tenčí slupku, která je k podobnému použití přímo stvořená. A správně zvolené ingredience do nálevu, nebo také do láku – chcete-li, tuto jejich vlastnost ještě zvýrazní.
- voda 1 litr
- ocet 1 sklenice
- cukr 1 sklenice
- sůl 2 polévkové lžíce
Jak připravit nakládané okurky
Pro začátek dobře vymyjte sklenice a sterilizujte je. Nezapomeňte přitom ani na víčka. Do každé z nich pak vložte 2 listy křenu, 1 až 2 deštníky kopru (podle velikosti), 2 až 3 stroužky česneku, 1 bobkový list a 4 kuličky černého pepře. Následně do sklenic naskládejte malé okurky.
Mezitím si připravte lák. Jednoduše všechny ingredience vložte do hrnce a nechte přejít varem. Rozpis na lák v předchozí části článku by měl vystačit na 5 kusů litrových sklenic. Lák přiveďte k varu a nalijte do sklenic tak, aby byly všechny okurky zcela ponořené. Následně je hermeticky uzavřete víčky, zabalte do ručníku a nechte vychladnout. Žádná sterilace nebude třeba.