Mezi oblíbené druhy aromatických rostlin vhodných pro pěstování na parapetu patří i vavřín vznešený. Péče o něj je snadná.
Vavřín vznešený (Laurus nobilis), běžně známý jako bobkáč nebo bobkový list, je zdrojem aromatických bobkových listů, které se používají v mnoha pokrmech po celém světě. Ačkoli u nás není původní, můžete si ho snadno vypěstovat v květináči a těšit se z neomezené zásoby těchto aromatických listů. Kromě kulinářského využití slouží vavřín také jako přírodní odpuzovač škůdců, takže se rychle stane všestranným doplňkem vašeho balkonu nebo zahrady.
Proč si dopřát čerstvý vavřín
Většina z nás si bobkový list spojuje s aromatickým doplňkem do polévek, omáček a masa, ale tyto listy mohou nabídnout mnohem víc, než se na první pohled zdá. V květináči vám na jaře vykvete krémovými květy a na podzim zase přinese lesklé černé plody. A jeho listy patří i do domácí lékárničky nebo do zahradnického arzenálu.
Pití vavřínového čaje bylo všeobecně známým prostředkem pro zlepšení trávení a mnoho lidí tento domácí elixír stále používá. Listy mají výraznou vůni, která odpuzuje hmyz a škůdce včetně neodbytných hlodavců. Vavřínový olej se využívá také v aromaterapii, při léčbě hypertenze a revmatických bolestí.
Péče o vavřín v květináči
Pěstování vavřínu je poměrně jednoduché a nemusíte být zkušený zahradník, abyste uspěli. Níže jsou uvedeny čtyři základní kroky, které zajistí, že vavřín bude dobře prospívat a vytvářet aromatické listy.
- Výběr správného místa: Vavřín v květináči umístěte na chráněné místo, které je dostatečně osluněné nebo přinejhorším částečně zastíněné. Může to být balkon, terasa nebo vchod do domu.
- Optimální zemina: Půda by měla být úrodná, dobře propustná a měla by obsahovat drenáž na dně květináče. Přesazování vavřínu každé dva roky na jaře je vhodné pro jeho celkové zdraví.
- Pravidelná péče: Vavřín pravidelně zalévejte a přihnojujte výživou doporučenou zahradnickým centrem. Květen a červen jsou měsíce, kdy byste měli hnojit každé dva týdny.
- Přezimování: Vavřín nesnese nízké teploty, takže během zimních měsíců je nejlepší jej uchovávat v garáži, ve sklepě nebo v jakémkoli teplejším vnitřním prostoru.
Vypěstované listy lze použít k ochucení nejrůznějších pokrmů, od dušených jídel a polévek až po pečeně a omáčky – sklízejte je však nejdříve po dvou letech od přinesení sazenice domů (pokud jste tedy nekoupili tu opravdu velkou přes 50 cm do výšky). Při sběru listů je sbírejte podle potřeby a nezapomeňte, že sušené bobkové listy mají obvykle silnější chuť, takže se je určitě snažte používat střídmě.