Keramický hrnek je pro broušení nožů jako stvořený – musí však mít správné dno. Jinak si můžete svého kuchyňského pomocníka zničit.
V každé kuchyni mají nože časem tendenci ztrácet svou ostrost a moje zkušenost je taková, že vždy krájí nejhůře v chvíli, kdy je potřebujete nejvíce (a brousek zrovna není nikde po ruce). Dobrou zprávou je, že ostří nože můžete obnovit i bez náročného vybavení nebo profesionálních znalostí. Stačí si vzít k ruce hrnek.
Proč kuchyňské nože ztrácejí ostrost
Čepel nože se může časem otupit v důsledku pravidelného používání. Sekání a krájení může způsobit, že se na čepeli vytvoří mikroskopické otřepy a nedokonalosti, které vedou ke ztrátě ostrosti. A totéž se stane ve chvíli, kdy nože použijete i na něco, na co nejsou určeny, jak upozorňuje web Trapper.
Hrnková metoda broušení nožů
Pokud se ocitnete v situaci, kdy vám chybí specializované nástroje na broušení nožů, ale nutně potřebujete nakrájet maso nebo jiné ingredience, můžete k nabroušení kuchyňského nože použít obyčejný hrnek. Zde je návod, jak na to. A co budete potřebovat?
- Kuchyňský nůž
- Keramický nebo porcelánový hrnek
- Čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku
Začněte výběrem keramického nebo porcelánového hrnku. Tyto materiály jsou pro tuto metodu nejlepší, jak upozorňuje web iReceptář protože jsou tvrdší než kov ostří nože, což umožňuje efektivní broušení a ostření. Poté otočte hrnek dnem vzhůru tak, aby dno hrnku, které je obvykle ploché a neglazované, směřovalo nahoru. To bude plocha, kterou budete používat k broušení nože. A pomocí vám může i voda se solí, jak jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také psali.
Připravte si stabilní povrch
Na pracovní desku položte čistou kuchyňskou utěrku nebo žínku. Zabráníte tak klouzání hrnku a zajistíte stabilní povrch pro vaše kutilské broušení. Pak podržte nůž v mírném úhlu u spodního okraje obráceného hrnku. Úhel by měl být přibližně 20 stupňů. Udržujte pevný úchop rukojeti nože a přejeďte ostřím po neglazovaném dně hrnku. „Pohybujte se plynule a kontrolovaně od základny čepele ke špičce a tento postup několikrát opakujte na obou stranách čepele.,“ zdůrazňuje Milan B. Z Litoměřic, který na tuto techniku nedá dopustit.
Po několika přejezdech vyzkoušejte ostrost nože opatrným naříznutím kousku papíru nebo měkké zeleniny, například rajčete. Pokud je nůž stále tupý, pokračujte v broušení, dokud nedosáhnete požadované úrovně ostrosti. A hrnek vám pomůže i s broušení struhadla, své zkušenosti s tím jsme na webu Chalupáři-Zahrádkáři také shrnuli do článku.