Pokud vaše sazenice nerostou tak, jak byte si právě představovali, můžete jim pomoci díky ověřené metodě.
Pokud jste v minulých letech nebyli spokojeni se sklizní okurek (nebo třeba rajčat), pak dost možná potřebujete ocet. Máme na mysli obyčejný stolní ocet, který se nachází v každé domácnosti. Věřte nebo ne, je to pro zahradu zcela nepostradatelná věc. Jeho správným použitím je totiž možné zvýšit výnos rajčat a okurek. Jinými slovy – budete mít krásně zralá a šťavnatá rajčata a velké křupavé okurky. A jak ho tedy použít?
Ocet jako hnojivo na okurky
Pro přípravu zálivky zřeďte 200 ml octa v 10 litrech vody. Výsledný roztok použijte k zalévání okurek a rajčat. A v jakém množství? Jeden keř potřebuje 0,5 až 1 litr roztoku. Chcete-li ocet využít ještě efektivněji, pak ho dejte dohromady se zálivkou z vaječných skořápek. Skořápky z pěti vajec jednoduše zalijte sklenicí octa a nechte jeden den vyluhovat. Přeceďte, doplňte do objemu 10 litrů a použijte jako zálivku.
Proč je ocet výhodný
Stolní ocet má na rostliny velmi komplexní účinek. Zaprvé je chrání před chorobami a škůdci. Zadruhé pomáhá rostlinám lépe absorbovat živiny. Díky němu tak rajčata a okurky dokážou lépe absorbovat draslík, vápník a fosfor. A zatřetí i docela obyčejný ocet pomáhá rostlinám vyrovnat se s nedostatkem vlhkosti během parného léta. A to se rozhodně hodí. Ovšem stejně dobře vám může pomoci i jedlá soda.
Pomůže i výluh z popela
Pokud máte doma nepotřebný dřevěný popel, pak vás určitě potěší, že k výživě okurek můžete využít i ten. Stačí si z něj jednoduše připravit výluh. A jak na to? Nasypte 1 šálek popela ze dřeva do vhodné nekovové nádoby a zalijte vodou. Nechte směs odpočinout, aby se popel usadil na dně. Poté sceďte vodu do jiné nádoby a použijte ji jako hnojivo pro okurky. Opakujte tento postup jednou za 2 až 3 týdny.
Proti škůdcům pomůže jedlá soda
Pokud vašim mladým okurkám začaly žloutnout listy, může jim pomoci i docela jiný prostředek – jedlá soda. Má totiž alkalickou povahu a dokáže snížit kyselost na povrchu rostlin a zamezit vzniku plísní a jiných chorob. Také může odradit některé škůdce, jako jsou například mšice a molice. Příprava postřiku je přitom snadná. Jednoduše smíchejte 1 litr vody a 1 lžíci jedlé sody a nejméně minutu dobře míchejte, aby se soda rozpustila. Jakmile máte hotovo, jednoduše rozprašte směs rovnoměrně na listy, stonky a případně i na mladé plody okurek.
Aby však byl tento postup maximálně účinný, opakujte aplikaci tohoto postřiku jednou až dvakrát týdně podle potřeby, tím zabráníte šíření chorob a odradíte některé úporné škůdce. Ne vždy však jedlá soda stačí – zejména na konci sezóny můžete shledat její účinky jako nedostačující. V takovém případě přimíchejte do postřiku ještě kefír nebo mléko. Dokážou totiž účinky jedlé sody skvěle podpořit. A podobně působí i osvědčené plevelové lektvary.