Odvěký způsob skladování mrkve: Pomůže mech a písek

Mrkev a další kořenová zelenina se skvěle hodí k uskladnění jako zdroj vitamínů na celou zimu. Její výdrž ještě prodlouží metody našich předků.

Sklizená mrkev s natí i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Velká úroda mrkve s sebou občas nese komplikace v podobě uskladnění. I přesto, že máte možnost mrkev skladovat ve vyhovujících podmínkách (nejčastěji ve sklepě), může se stát, že ji časem napadne hniloba nebo že kořeny vyschnou. Pomoci s tímto problémem mohou věci, které si přinesete ze zahrady nebo z přírody. Obyčejný mech a hlína zařídí, že mrkev bude i po delší době vypadat a chutnat jako čerstvě sklizená.

Mrkev na skladování připravte

Po správně načasované a provedené sklizni je třeba mrkev před uskladněním připravit. Co se mytí kořenů týče, platí, že méně je více. Sklizenou kořenovou zeleninu nikdy neomývejte vodou, jen jemně rukou odstraňte přebytečnou zeminu. Mrkev zbavte nati a nechte ji na záhoně proschnout. Poté sklizenou zeleninu podrobte pořádné kontrole, ne všechny kořeny se totiž dají skladovat. Neuskladňujte takové, které mají jakékoliv skvrny nebo stopy poničení. Raději je rychle zpracujte v kuchyni nebo očistěte a zamrazte.

Jak skladovat mrkev podle našich předků

Pokud máte problém s tím, že vámi vypěstovaná mrkev začíná být po nějaké době skladování vyschlá a gumová, pomůže vám stará, ale účinná technika. Potřebovat budete mech rašeliník a písek. Oba materiály navlhčete, na dno skřínky nebo koše nejprve nasypte vrstvu písku a na ni naskládejte mech. Poté pokládejte mrkev, a to tak, aby se jednotlivé kořeny nedotýkaly. Takto vytvářejte další vrstvy, dokud celou bedýnku zcela nenaplníte. Uloženou mrkev je třeba skladovat na tmavém místě se stabilní teplotou mezi 0 a 3 stupni.

Sklizená neumytá mrkev iZdroj fotografie: Pixabay
Mrkev před uskladněním nikdy nemyjte

Mrkev se dá skladovat i v hlíně

Poněkud pracnější, ale velice efektivní metodou je skladování mrkve v krustě z hlíny. Naplňte kyblík do poloviny hlínou a zalijte vodou. Takto nechte stát po dobu jednoho dne a poté důkladně promíchejte. Znovu dolejte vodu, aby bylo vědro plné po okraj, a nechte čtyři až pět dní stát. Po této době by hlína měla mít „omáčkovou“ konzistenci. Dno bedýnky vyložte fólií, uložte mrkev tak, aby se navzájem nedotýkala, a zalijte zhotovenou hliněnou tekutinou. Jakmile vrstva zaschne, položte další vrstvu mrkve a celý proces opakujte.

Druhou možností, jak mrkev skladovat v hlíně, je namáčení jednotlivých kořenů do hliněného roztoku. Ještě předtím se ale vyplatí mrkev namočit do česnekového mořidla. To vytvoříte tak, že dva až tři česneky namelete mlýnkem na maso a rozmícháte ve dvou litrech vody. Po namočení do česnekového roztoku mrkev ponořte do tekutiny z hlíny (v tomto případě by měla být trochu hustší, aby z kořene nestékala). Vrstvu na mrkvi nechte zaschnout a poté uložte do bedýnky. Až hlínu z mrkve po několika měsících smyjete, uvidíte, že je jako právě sklizená.

Jak na test klíčivosti a výsev kořenové zeleniny

Kde a jak skladujete mrkev vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články