Ano, čištění pánví pomocí obyčejného hořčičného prášku může pomoci při jejich údržbě. Hodí se i pro odstranění zbytků a spálenin.
Na pánvích se může v důsledku pravidelného používání časem vytvořit odolná vrstva zbytků. Tento nános bývá často náročné odstranit a mnohdy se to neobejde bez poměrně silné chemie. Pokud však chcete dbát na ekologii (a zároveň šetřit svoji peněženku), vyzkoušejte trik s docela obyčejným hořčičným práškem.
Recept na čištění hořčičným práškem
Pokud chcete tento postup vyzkoušet, měli byste mít po ruce nejenom hořčičný prášek, ale i jedlou sodu – a to v tom správném poměru. Co si tedy připravit?
- 5 litrů pitné vody
- 100 g jedlé sody
- 100 gramů hořčičného prášku
Vodu převařte a postupně rozpouštějte všechny složky v receptu, směs důkladně promíchejte. Začněte přidáním jedlé sody a poté hořčičného prášku. Po odstranění dřevěných nebo plastových držadel ponořte pánev celou do horké směsi. Pokud není nijak silně znečištěná, nechte ji 15 až 20 minut vařit. U pánví se silnými a dlouhodobě usazenými zbytky vše nechte namočené až hodinu. Po vychladnutí vyjměte pánev ze směsi a oškrábejte zbytky pomocí nože, kovové drátěnky a případně i prostředku na mytí nádobí.
Nánosy se budou oddělovat po velkých kouscích, takže je snadno odstraníte. „Tato metoda je vhodná pro litinové, hliníkové a duralové pánve. Rozhodně ji však nepoužívejte na ty s nepřilnavým povrchem, těm by mohla ublížit,“ radí naše čtenářka Jarka N. z Kosmonos, která prý tímto způsobem vyčistila i značně zašlé pánve po babičce. Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak vyčistit připáleniny cibulí nebo jak zabránit překypění vody z hrnce jen díky vařečce.
Další tipy na čištění různých typů pánví
Pánev je podle webu UklizenýDomov vhodné čistit po každém použití. Zatímco mnozí se zaměřují na údržbu varné strany pánve, spodní strana bývá často zanedbávána. Na běžné čištění je také skvělý roztok z octa a jedlé sody. Ten ráda používám já.
- Do pánve nalijte stejnou směs vody a octa a přiveďte ji k varu.
- Po minutě ji stáhněte z ohně a tekutinu vylijte.
- Dno pánve posypte jedlou sodou, navlhčete ji a nechte 15 minut působit.
- Vyčistěte pánev pomocí houbičky a opláchněte ji teplou vodou.
Čištění litinových pánví má svá specifika
Web ChefBlog pak upozorňuje na postup, vhodný speciálně pro litinové pánve.
- Litinovou pánev ihned po použití opláchněte.
- Po vychladnutí ji umyjte ručně ve dřezu mýdlovou vodou.
- Občasné použití teplé mýdlové vody pomáhá odstranit odolné zbytky, ale vyhněte se použití myčky nádobí.
- Vyvarujte se náhlých změn teploty, protože ponoření extrémně horké pánve do studené vody by mohlo způsobit její popraskání.