Domácí čistič vyrobený z octa je velmi univerzální – dokáže si poradit s odolnými usazeninami v kuchyni i další úpornou nečistotou.
Dosáhnout bezchybného a zářivého plynového sporáku se někdy zdá jako nepřekonatelná výzva. Ale nebojte se, existuje totiž jedna osvědčená a vysoce účinná metoda, která využívá jednoduché domácí ingredience: docela obyčejného octa.
Jen voda, sůl a ocet
Proces začíná malým hrncem naplněným vodou. Do ní přidejte tři lžíce soli a přiveďte ji k varu. Současně v míse smíchejte jednu lžíci jedlé sody, tři lžíce octa a jednu lžíci prostředku na mytí nádobí. Tyto ingredience důkladně promíchejte, čímž vytvoříte silný čisticí roztok. Jakmile voda dosáhne bodu varu, opatrně ji nalijte do směsi jedlé sody, octa a prostředku na mytí nádobí a vše důkladně promíchejte. Do tohoto roztoku ponořte kroužky nebo rošty hořáků a nechte je několik minut odmočit.
Během této doby se nahromaděné nečistoty se výrazně uvolní. Jednoduše je otřete měkkým hadříkem nebo houbičkou a máte hotovo. Zcela se tak vyhnete používání abrazivních materiálů, jako jsou drátěné kartáče nebo abrazivní strany houbiček na nádobí, jež by mohly podle webu Chytré-Bydlení povrch sporáku poškodit.
Rychlý octový roztok na čištění
Pokud svůj sporák umýváte pravidelně, bude vám stačit mnohem jednodušší mycí prostředek – octový roztok. Smíchejte vodu s octem v poměru 1:1, přelijte do rozprašovače a použijte k ošetření povrchu sporáku. Ocet pomůže odstranit mastnotu a nečistoty a sporák opět zazáří novotou. Pak už ho jen stačí doleštit třeba utěrkou z mikrovlákna.
Zkuste také čištění párou
Pokud máte doma parní čistič, zkuste to s ním. Nejenom, že skvěle rozpustí špínu, ale také zničí až 98 % bakterií. Díky vysoké teplotě a vysokému tlaku páry navíc bez námahy vyčistí i ta nejhůře dostupná místa, takže budete mít vše za pár minut hotovo. Za mě je menší nevýhodou jen množství vzniklé vody, které je třeba dobře vysušit, jinak je to ale opravdu rychlý a účinný způsob čištění sporáku, který zvládnou i šikovnější starší děti. A nezapomeňte ani na trysky plynových sporáků, které se mohou časem ucpat, což ovlivní jejich funkčnost.
K řešení tohoto problému slouží podle magazínu iReceptář jednoduchá, ale účinná metoda, která spočívá v použití tenké jehly nebo drátku – tím stačí trysky jemně prošťouchnout. „Před provedením tohoto kroku údržby nezapomeňte vždy vypnout přívod plynu, Ať se nestane neštěstí,“ varuje čtenář Radovan K. z Turnova. Mezi další osvědčené tipy Chalupářů-Zahrádkářů pro čištění sporáku patří i chytrá aplikace jedlé sody nebo použití starého ručníku.