Posečená tráva je cenný materiál, na zahradě poslouží jako hnojivo

Pokud máte opravdu velkou zahradu, pak se vám všechna posekaná tráva na kompost určitě nevejde. Můžete ji však zužitkovat jinak.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Když přiměřeně prší, tráva roste šílenou rychlostí a vy ji nestíháte ani sekat. Pak nastane klasická nerudovská otázka: Kam s ní? Naši předkové si s posečenou trávou hlavu nelámali, snědla ji hospodářská zvířata nebo se usušila na seno. V dnešní době jsou k dispozici bio popelnice nebo kontejnery na zahradní odpad, ale ty nejsou bezedné, a tak často zoufale hledáte nějaký prázdný. Přitom posečená tráva se dá na vlastní zahrádce využít mnoha způsoby a vůbec se jí nemusíte zbavovat. Naopak.

Jako hnojivo pro zahradu

Posečenou trávu proměníte ve skvělé hnojivo s vysokým obsahem dusíku takto: Naplňte kbelík nebo jinou nádobu (ne kovovou) trávou a zalijte vodou až po okraj. Přikryjte jej víkem a nechte 2 až 3 týdny stát. Hotové hnojivo přefiltrujte. Při zalévání jej zřeďte 1:5 vodou.

Efektivní fermentované hnojivo z trávy

Začněte tím, že nasbíráte čerstvou posekanou trávu nebo jakýkoli jiný zelený rostlinný materiál. Ujistěte se, že nepoužíváte plevel ošetřený chemikáliemi. Budete také potřebovat velký plastový sáček, nejlépe s uzávěrem na zip, který usnadní proces fermentace. Odřezky trávy nasekejte na malé kousky, což pomůže urychlit proces fermentace. Plastový sáček naplňte asi do dvou třetin nasekanou trávou. Je nezbytné nebalit sáček příliš těsně, aby bylo umožněno správné proudění vzduchu. Chcete-li zahájit proces fermentace, budete muset dodat i prospěšné bakterie.

Toho lze dosáhnout přidáním hrsti zeminy z vaší zahrady nebo startéru kompostu, který obsahuje mikroorganismy. Tyto organismy pomohou rozložit trávu a přeměnit ji na hnojivo bohaté na živiny. Poté nastříkejte dovnitř sáčku trochu vody, abyste zajistili tolik potřebnou vlhkost. Buďte opatrní, abyste směs nepřemokřili, protože nadměrná vlhkost může vést spíše k hnilobě než fermentaci. Jakmile je tráva dostatečně navlhčena, pevně uzavřete plastový sáček a umístěte ho na teplé místo, ale vyhněte se přímému vystavení intenzivnímu teplu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak pokračovat ve výrobě

Během několika příštích týdnů pytel pravidelně sledujte. Každých pár dní obsah jemně protřepejte, abyste podpořili rovnoměrné fermentování. Po přibližně dvou až čtyřech týdnech by se tráva měla začít rozpadat a vydávat kyselý zápach. To svědčí o úspěšné fermentaci. Pokud ovšem cítíte hnilobu, pak se proces nepovedl a vy budete muset začít znovu. Jakmile je fermentace dokončena, je čas přeměnit fermentovanou trávu na tekuté hnojivo. Obsah sáčku nařeďte přidáním vody (1:10), promíchejte a aplikujte jako zálivku.

Skvělý základ do kompostu

Založte si zahradní kompost. Získáte tak skvělý substrát na sázení rostlin, který jinak kupujete za drahé peníze. Pamatujte si však, že zelenou vrstvu trávy musíte prokládat takzvanou hnědou vrstvou zeminy, popela a podobně. Do kompostu zužitkujete i jiný rostlinný odpad. Také je důležité jeho pravidelné zvlhčování a promíchávání.

Jak posečenou trávu využíváte vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články