Co potřebujete vědět o estragonu? Je toho opravdu hodně. Používá se kupříkladu k podpoře trávení, ale i jako mírné sedativum nebo třeba k prevenci srdečních chorob (to už spíše pod lékařským dohledem). Tato bylina ovšem chutná trochu jako lékořice a by byla škoda nevyužít ji i při přípravě pokrmů. Ovšem i během vaření si zachovává své léčivé účinky. Musíte ji jen používat správně.
Proč přidat estragon do jídla
Pokud si zeleninu nebo třeba omáčku pořádně ochutíte touto šikovnou bylinkou, můžete čerpat z řady příjemným benefitů. V první řadě je estragon opravdu velmi dobrý pro náš trávicí systém. Při použití ve formě čaje účinně a rychle uvolňuje křeče v břiše a také podporuje chuť k jídlu. Je rovněž vhodný pro ustálení menstruačního cyklu a pomáhá nám s překonáním únavy a se zklidněním nervů třeba před spaním.
A estragon se také může stát šikovnou náhražkou soli pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem, a měli by tedy příjem tohoto minerálu omezit na minimum. Pomáhá i našim játrům, a to konkrétně při tvorbě žluči v játrech. A čím nám prospívá? Velmi účinně pomáhá našemu tělu při trávení těžko stravitelných jídel, a tím velmi efektivně urychluje mimo jiné i odvod toxických látek z organismu. Pro podporu detoxikace však nestačí jen přidávání této bylinky do jídla, vyplatí se pít i estragonový čaj.
Léčivé vlastnosti estragonu pro zdraví
Jednou z hlavních účinných složek v čerstvé i sušené nati estragonu je estragol (jde o složku éterického oleje, obsaženou třeba i v bazalce a v anýzu). Ten je velmi účinný při problémech s žaludkem a s játry. V estragonu se navíc jeho působení pojí s přítomnými tříslovinami, flavonoidy, kumarinem, hořčinami a terpeny. A protože tyto látky působí ve vzájemné synergii, je výsledný hojivý a regenerační proces mnohem účinnější.
Estragon je také mimořádně účinný v boji proti střevním parazitům, a to zejména u dětí. Uplatní se jako prevence, takže roupi nebo třeba škrkavky se v zažívání vůbec neusídlí. A pokud si dopřejete čaj z estragonu, zjistíte, že:
- zmírňuje nespavost,
- tlumí hyperaktivitu,
- přispívá k potlačení depresí
- a pomáhá i na nervové vyčerpání.
Nezapomeňte však na to, že ve větších dávkách (stačí i šálek čaje, citlivost různých lidí je odlišná) působí jako mírné sedativum. Neusedejte proto po pití estragonu za volant, ani se nevěnujte jiným náročným činnostem.
Recept na estragonový čaj
Pokud chcete využít uklidňující nebo léčivé účinky estragonu, připravte si čaj. Budete na něj potřebovat jen správné množství této bylinky a optimální postup.
- Vezměte 1 lžíci sušeného estragonu,
- zalijte ji šálkem horké vody
- a nechte 10 minut louhovat.
Poté čaj jednoduše sceďte a vypijte. Denně si dopřávejte alespoň jeden šálek estragonového čaje. Nepodávejte ho však malým dětem nebo lidem užívajícím antidepresiva. Těm by mohl spíše ublížit.
Použití estragonu v kuchyni
Hodí se především na omáčky, do salátů nebo k zeleninovým jídlům. Je také nezbytnou součástí Fines herbes, kam patří i petržel, kerblík a pažitka (ovšem podle krajových zvyklostí leckdy také tymián, majoránka, levandule apod.). Při vaření ho využijete čerstvý i sušený, jen pozor na množství – raději ho přidávejte po malých špetkách.
Používáte estragon při vaření také, nebo si cestu k němu teprve hledáte?