Jednoduchý trik, se kterým odmrazování mrazáku zabere jen 30 minut. Od té doby, co ho znám, nedělám to jinak

Správně odmrazená mraznička je základem k tomu, abyste optimalizovali její chod a nemuseli tak zbytečně vyhazovat peníze. Zabere vám to jen pár minut.

i Zdroj fotografie: Freepik / Depositphotos
                   

Mrazák může být společně s ostatními spotřebiči, které jsou v provozu prakticky non-stop, nákladnou záležitostí. Úplně postačí ale věnovat pár minut času a tím optimalizovat chod vaší mrazničky. Jak tedy na to?

Nenechávejte to na poslední chvíli

Často odmrazujete, až když vidíte vrstvu ledu? Tento způsob není správný. Led do mrazáku nepatří, snižuje se tím jeho výkon a naopak stoupá spotřeba. Zkuste si najít čas a dvakrát za rok věnujte mrazáku potřebnou péči, rozhodně pak uvidíte rozdíl na účtu za elektřinu. Pokud s tím nechcete strávit celý den a mít obavy, že se vám všechno pečlivě uložené ovoce, zelenina a maso rozmrazí, využijte našeho postupu.

Mrazák odpojte z napájení a vytáhněte šuplíky. Aby potraviny nepovolily, dejte je klidně do lednice a přidejte k nim i kostky ledu, případně je naskládejte do chladících tašek. V zimě můžete potraviny dát i ven. Do mrazáku vložte hrnec s horkou vodou a plech na pečení na spodní část, aby měla voda kam odkapávat a pravidelně vnitřek utírejte. Po povolení veškerého ledu vytřete do sucha a vraťte šuplíky zpět.

Optimální teplota mrazničky

Pokud potřebujte proces odmrazení ještě urychlit, můžete použít i fén. Ale pozor, nemiřte dlouho na jedno místo a dodržujte rozumnou vzdálenost, aby nedošlo k poškození plastu a izolace. Ze stejného důvodu nepoužívejte na oplachování ani octovou vodu, která je jinak velkým pomocníkem v domácnosti, v tomto případě ji ale nechte stranou.

Pravidelná údržba mrazáku iZdroj fotografie: Depositphotos

Také nastavení správné teploty v mrazáku dokáže ušetřit nějakou tu korunu. Správnou teplotou optimalizujete chod vašeho spotřebiče a prodloužíte tak jeho životnost. Teplota by měla v mrazáku dosahovat minimálně – 18 °C , při vyšší teplotě dochází ke množení bakterií a znehodnocení potravin uvnitř. Pravidelně také kontrolujte obsah mrazáku a vyvarujte se konzumaci starých potravin. Neuchovávejte zamrazené ryby déle než 4 měsíce, vepřové maso déle než 8 měsíců a ostatní druhy pak déle než 1 rok.

Jak často odmrazujete mrazničku?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články