Připálená mastnota na pánvích už nebude problém, poradí si s ní ocet i pasta na zuby

Pokud chcete vyčistit odolnou mastnotu a nečistoty napečené na pánvích, nemusíte hned sahat po chemii – pomohou i domácí prostředky.

Jak vyčistit připálenou pánev i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Připálená mastnota na pánvích je v kuchyni častým problémem – a jeho odstranění bývá mnohdy mnohem obtížnější, než si nejspíš myslíte. Se správným přístupem však můžete tyto odolné skvrny účinně zlikvidovat a zajistit tak, že vaše pánve znovu získají svou bývalou slávu.

Porozumění připálené mastnotě

K připálené mastnotě dochází, když se olej nebo tuk přehřeje a polymerizuje na povrchu pánve, čímž se vytvoří tvrdá, tmavá vrstva. Ta ovlivňuje nejen vzhled vašeho nádobí, ale může také ovlivnit chuť pokrmů (a při ohřívání uvolňovat škodlivé sloučeniny).

Metoda octa a jedlé sody

A jak ji odstranit? Stačí si na pomoc vzít běžné pomocníky z domácnosti. Tato metoda je účinná zejména v případě lehkých až středně silných mastných skvrn:

  • Potřete spálené místo jedlou sodou (budou vám stačit asi 2 polévkové lžíce).
  • Na jedlou sodu kápněte několik kapek saponátu.
  • Pomocí starého zubního kartáčku obě složky rozetřete a vytvořte pastu. Tuto pastu rozetřete na spálená místa.
  • Na pastu položte papírovou utěrku.
  • Na papírovou utěrku jemně nalijte ocet.
  • Vše nechcete chvíli působit, a poté omyjte saponátem.

V Minulosti také Chalupáři-Zahrádkáři poradili, jak vyčistit sodou zanesenou digestoř. Je to jednodušší, než si myslíte. A pomoci vám může i louh.

Zubní pasta na nepřilnavé povrchy

V případě nepřilnavých pánví je zapotřebí o něco šetrnější přístup. Tentokrát si pro svého šikovného pomocníka musíte zajít do koupelny.

  • Pánev nejdříve nechte 10 minut odmočit, jak radí web iReceptář.
  • Po mírném uvolnění mastnoty naneste na nepřilnavý povrch vrstvu běžné zubní pasty.
  • Pomocí houbičky plochu jemně vydrhněte a dávejte pozor, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch.
  • Nakonec ji opláchněte a umyjte saponátem.

Domácí pasta ze dvou složek doslova sežere roky nesmytelnou špínu z hrnců a pánví. Stačí jen 5 minut času

Jedlá soda a citronová šťáva

Další ekologickou a bezchemickou metodou, která vám může pomoci s čištěním velmi znečištěného nádobí, je podle informací z webu AAzdraví použití jedlé sody a citronové šťávy:

  • Smíchejte jedlou sodu s citronovou šťávou a vytvořte pastu.
  • Tuto pastu naneste na spálená místa a vydrhněte kartáčem nebo drsnou stranou kuchyňské houbičky.
  • Po drhnutí pánev důkladně opláchněte.
Lahev šumivého nápoje ve skříni iZdroj fotografie: Depositphotos
Připálená mastnota na pánvích může být otravný problém, ale můžete ho řešit několika způsoby – a pro chemii z obchodu přitom sahat nemusíte.

Na odolnější mastnotu pak podle naší čtenářku Mahuleny K. z Rakvic patří kombinace sody a octa. „Na pánev naneste jedlou sodu a poté ji zalijte octem tak, aby se vytvořila pěna. Pomocí kartáče nebo houby mastnotu vydrhněte a poté opláchněte. Nic víc není třeba.“ A podle mých zkušeností funguje stejná směs skvěle i na čištění matných poliček nad digestořem.

10 způsobů, jak v domácnosti využít jedlou sodu

Jaké jsou vaše oblíbené hacky při péči o kuchyň?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články